Divendres, 24 de març de 2023 - Edició 1702
La República

Donohoe creu que la millora de les perspectives econòmiques obre “una finestra” per reduir el dèficit públic

ACN Brussel·les – El president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, creu que la millora de les perspectives econòmiques a la Unió Europea i a l’eurozona obra “una finestra” per “tornar a […]

Agències 13/02/2023

ACN Brussel·les – El president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, creu que la millora de les perspectives econòmiques a la Unió Europea i a l’eurozona obra “una finestra” per “tornar a assessorar” els comptes públics i reduir el dèficit. En una roda de premsa posterior a la reunió dels ministres de finances de la zona euro celebrada aquest dilluns a Brussel·les, el dirigent irlandès ha defensat que les mesures que cal impulsar d’ara endavant han de continuar protegint els més vulnerables de la inflació -i la consegüent pèrdua de poder adquisitiu- i, alhora, mantenir els incentius per accelerar la transició verda. “Hem de ser cauts, però encarem la situació amb més confiança”, ha apuntat.

En la mateixa línia s’ha expressat el comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, qui confia que la millora de les previsions econòmiques permetin posar fi a les mesures de suport universal impulsades després de la pandèmia i durant la guerra, tot esperant que els estats se centrin a desenvolupar propostes per als més vulnerables.

Durant la seva intervenció, el dirigent italià també ha apuntat que l’actual rebaixa dels preus energètics obre “una finestra d’oportunitat” i insta als països a abandonar aquelles mesures “menys eficients”. En aquest sentit, ha remarcat la importància d’actuar “de forma coordinada” perquè “tot depèn de les polítiques fiscals”.

Si bé ha subratllat que l’economia de la UE i de l’eurozona no es troben en un moment de creixement extraordinari -ha remarcat que “millor del que s’esperava no vol dir bo” i ha avisat que “encara no s’ha sortit del bosc”-, Gentiloni ha volgut posar en valor la resiliència dels estats i ha recordat que les previsions publicades aquest dilluns apunten a una caiguda “ràpida” de la inflació.

Les declaracions de l’eurocomissari arriben després que aquest mateix dilluns la Comissió Europea hagi donat a conèixer les últimes previsions econòmiques. Segons el document, l’eurozona registrarà un creixement del 3,5% aquest 2022, tres dècimes més respecte a les estimacions publicades el novembre passat, mentre que la millora del PIB prevista per al 2023 és del 0,9%, sis dècimes més.

Alhora, les previsions descarten que la zona euro entri en recessió tècnica, un escenari que els pronòstics del novembre sí que havien dibuixat.