Divendres, 6 d'agost de 2021 - Edició 1107
La República

Divuit dones de Lleida participen a l’assaig clínic Monarch-e que demostra millores en el tractament del càncer de mama

ACN Lleida.-Divuit dones de Lleida han participat a l’assaig clínic Monarch-e, que compta amb la col·laboració d’investigadors de l’IRBLleida i l’Hospital de la Vall d’Hebron, entre d’altres. Aquest estudi demostra […]

Avatar
Agències 19/10/2020

ACN Lleida.-Divuit dones de Lleida han participat a l’assaig clínic Monarch-e, que compta amb la col·laboració d’investigadors de l’IRBLleida i l’Hospital de la Vall d’Hebron, entre d’altres. Aquest estudi demostra com l’administració d’un fàrmac anomenat abemaciclib, juntament amb el tractament hormonal d’ús convencional, pot millorar la supervivència en pacients operades de càncer de mama amb receptors hormonals positius (anomenat fenotip luminal) i alt risc de recurrència. Aquest dilluns 19 d’octubre es commemora el Dia Mundial del Càncer de Mama. És la primera causa de mortalitat per càncer en dones i segons dades de la Societat Espanyola d’Oncologia Mèdica, s’estima que aquest 2020 hi haurà 32.953 casos nous.

Els resultats de l’assaig clínic ‘Monarch-e’ s’han presentat recentment en el Congrés Europeu d’Oncologia. L’estudi ha comptat amb la participació de la Unitat de Mama de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de Lleida amb l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida.El facultatiu de la Unitat de Mama de l’Arnau de Vilanova, Serafín Morales, ha explicat que Abemaciclib és un fàrmac que pertany a la família d’inhibidors de ciclina que és una diana molt important en aquesta mena de càncer de mama i ha demostrat uns “resultats molt esperançadors” en càncer de mama metastàsic, per la qual cosa s’ha volgut estudiar si es podrien beneficiar les pacients amb càncer de mama en estadis precoços i després d’un tractament curatiu però amb alt risc de recurrència.Les pacients que han rebut aquest fàrmac juntament amb el tractament hormonal convencional han presentat una millor supervivència comparada a les que només han rebut el tractament hormonal convencional. Aquest és un dels resultats més rellevants de l’assaig, segons ha informat Morales, i el segon que els resultats s’observen ja als dos anys de seguiment, i per tant, s’evitaran “recaigudes precoces” que són les que comporten un pitjor pronòstic per a les pacients.La recerca de l’IRBLleida, a l’avanguarda dels últims avanços del càncer de mamaSegons Morales, disposar d’una unitat de mama multidisciplinària i el suport de l’IRBLleida permet participar en aquests assajos clínics de forma “molt eficient” i amb el benefici que aporta a les pacients que és l’objectiu final. En aquest sentit, el doctor afegeix que la participació als assajos clínics comporta quest beneficis per a les pacients i per això sempre han participat en els assajos més importants i formen part dels grans grups de recerca en càncer de mama a nivell nacional (GEICAM, SOLTI) i internacional (NSABP, EORTC, BIG).