Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Dimiteixen tres membres de la direcció de l’ICF abans de la votació sobre l’aval de 5,4 MEUR

ACN Barcelona.-Tres membres de la direcció de l’Institut Català de Finances (ICF) van dimitir abans de la votació sobre la concessió de l’aval de 5,4 MEUR per fer front a […]

Avatar
Agències 23/07/2021

ACN Barcelona.-Tres membres de la direcció de l’Institut Català de Finances (ICF) van dimitir abans de la votació sobre la concessió de l’aval de 5,4 MEUR per fer front a les fiances imposades pel Tribunal de Comptes a la trentena d’exalts càrrecs de la Generalitat per l’acció exterior entre el 2011 i el 2017, segons ha publicat ‘La Vanguardia’. El Departament d’Economia només ha confirmat la renúncia, que va tenir lloc dilluns, alhora que ha explicat que el seu mandat havia expirat l’1 de juliol. Concretament, es tracta de Francesc Casas, Mercedes Domingo i Virginia Verger, tots ells independents. L’aval de l’ICF és una fórmula a la qual s’han acollit 29 dels 24 encausats pel Tribunal de Comptes. Els 5 restants han presentat avals pel seu compte.

(S’afegeix la confirmació de la dimissió del Departament d’Economia, així com el detall que els tres dimissionaris tenien el mandat caducat des de l’1 de juliol)La Junta de l’ICF està integrada per 11 membres, 6 dels quals independents i 5 nomenats pel Govern, el que es coneix com a dominicals. Segons informa Economia, encara està pendent la renovació d’aquests últims cinc. Pel que fa als tres dimissionaris, eren dels sis independents. Tenien el mandat exhaurit des de l’1 de juliol però continuaven sent-ne membres, a l’espera de renovació. Economia explica que treballa en aquesta renovació des de fa algunes setmanes.Altres vocals són el secretari d’Empresa i president de l’ICF, Albert Castellanos; el director general d’Innovació, Lluís Juncà; la secretaria d’Afers Econòmics i Fons Europeus, Matilde Villarroya, i la secretaria general de Salut, Meritxell Masó, tots ells per adscripció política i que van votar a favor. D’altra banda, hi ha tres altres independents que van votar en contra i mentre que el conseller delegat, Víctor Guardiola, es va abstenir. Això, segons ‘La Vanguardia’, va portar Castellanos a haver de fer servir un vot de qualitat.En la roda de premsa posterior al Consell de Govern d’aquest dimarts passat, el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, va descartar utilitzar aquesta via per no posar en risc els treballadors públics. 24 hores més tard, però, Giró va anunciar des del Parlament que finalment sí s’optaria per avalar els 5,4 milions a través de l’ICF després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, o d’assegurar que havia rebut trucades de treballadors de l’entitat garantint que estaven disposats assumir les conseqüències.Mentrestant, el Tribunal de Comptes va donar un termini improrrogable de dos dies a la Generalitat i a les parts afectades perquè entreguin físicament els avals. La delegada instructora ha estudiat tots els escrits rebuts, tant els dels representants legals de les persones que s’acolliran a l’aval de l’ICF com els d’altres excàrrecs que no ho faran.