Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Despleguen un pla a Valls per combatre problemàtiques socials accentuades per la covid-19

ACN Valls.-L’Ajuntament de Valls desplegarà fins al 2024 un pla per afrontar problemàtiques socials, algunes de les quals han aflorat o s’han accentuat des de la pandèmia. Els casos de […]

Avatar
Agències 04/08/2021

ACN Valls.-L’Ajuntament de Valls desplegarà fins al 2024 un pla per afrontar problemàtiques socials, algunes de les quals han aflorat o s’han accentuat des de la pandèmia. Els casos de solitud -entre la gent gran, però també en persones de mitjana edat- i les dificultats d’accés a l’habitatge i els desnonaments són “punts febles” que el consistori vol combatre a través d’aquest pla d’acció comunitària i inclusiva, que preveu més d’una quarantena d’accions. S’han decidit, de forma transversal, amb la implicació de 61 entitats i més de 80 agents socials. Així, el pla recull des d’activitats per a persones grans al carrer per evitar el ‘síndrome de la cabana’, a dinamitzar socialment el centre històric, on els veïns en denuncien degradació i inseguretat.

“S’ha fet un treball de realisme i concreció, hem analitzat totes les demandes i que siguin plausibles, es puguin posar en marxa i executar en els quatre anys que dura el pla”, ha afirmat Jordi Cartanyà, regidor d’Acció Comunitària, Participació i Igualtat a l’Ajuntament de Valls.Prèviament a la redacció del pla, s’ha fet una radiografia de les principals necessitats per detectar “els punts més febles”. Gent gran, joventut, habitatge i la bretxa digital són qüestions on la regidoria “vol millorar” i on aquest nou pla social hi incideix amb mesures concretes.A tall d’exemple, Cartanyà ha reconegut que en la diagnosi els va sorprendre l’elevat nivell de solitud, en uns valors fins ara no coneguts: entre el 10% i el 15% de la població viu en la solitud i no té a qui recórrer, tant entre gent gran, com també en persones de mitjana edat.Són un 41 accions, que pengen de tres eixos bàsics: atendre les necessitats dels col·lectius especialment vulnerables a factors d’exclusió social, la reducció de les desigualtats i facilitar l’accés als recursos claus per a la inclusió i, també, potenciar les perspectives inclusives.El nou Pla d’Acció Comunitària i Inclusiva de Valls substitueix un anterior pla, vigent a Valls des del 2016. Una estructura organitzativa s’encarregarà de vetllar pel seu desplegament: un comitè directiu i un espai tècnic de les principals regidories implicades en aquestes accions.La durada del nou pla és de quatre anys, a diferència de l’anterior, que era de tres, i això permetrà encadenar el pla en dues legislatures i no supeditar-lo als canvis polítics al consistori. A la vegada, el document incorpora fitxes d’avaluació per anar valorant el seu desplegament.