Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Desnonada una família a Sant Cugat tot i que la justícia encara no ha fallat sobre un possible falsificació documental

|

- Publicitat -

ACN Sant Cugat del Vallès – Un ampli operatiu dels Mossos d’Esquadra ha fet efectiu aquest dimarts el desnonament d’una mare i les seves dues filles de la casa on hi viuen des de fa més de 30 anys, al districte de Valldoreix, a Sant Cugat del Vallès. L’acció es duu a terme tot i que encara s’està pendent de conèixer la resolució judicial de l’Audiència de Barcelona sobre la possible falsificació de documents públics que haurien dut a terme els propietaris de l’immoble per justificar la ruïna de l’edifici i cancel·lar el lloguer, una denúncia que han fet les llogateres i a la qual s’hi ha sumat l’Ajuntament com a part afectada. El Sindicat de Llogateres ha convocat una concentració de rebuig aquest dimarts a les 19.30 h a la plaça Lluís Millet.

Poc després de les 7.00 h els Mossos d’Esquadra s’han personat al número 16 del carrer Ocèa Glacial amb vuit furgonetes per executar el desnonament de les tres inquilines de la casa, la Núria Aliaga i les seves filles, Núria i Carol Soto. Tot i haver reforçat la porta d’accés amb cadenes, els agents hi han accedit a cops de mall i les han tret, i on els Bombers han ajudat les dones a baixar algunes de les seves pertinences al carrer.

Publicitat

Els agents han acordonat els carrers per evitar que la desena llarga de persones que s’hi concentraven per intentar evitar el desnonament s’hi apropessin, un grup al qual més tard s’hi ha sumat més gent, com la segona tinenta d’alcalde de Sant Cugat, Núria Gibert. Visiblement afectades, les dones han hagut de rebre assistència sanitària del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), entre elles la mare que ha patit un episodi d’ansietat.

<strong>Dotze anys de conflicte</strong>

La família viu a la finca des de fa més de 30 anys amb un contracte de lloguer, però en fa 12 van entrar a viure els actuals propietaris de tot l’edifici a la planta baixa. Després d’una primera oferta perquè les llogateres marxessin, i que aquestes van rebutjar, es va iniciar un procés judicial, en què els propietaris van al·legar una suposada ruïna econòmica a partir d’unes dades que les llogateres denuncien que es van falsificar per encarir-ne el cost de rehabilitació, extrem que els propietaris neguen.

“Hi ha indicis de falsedat documental”, assenyala l’advocada del Sindicat de Llogateres Helena Staromiejski. És per això que tot i que el cas es troba en mans del jutjat d’instrucció número 8 de Rubí, s’ha presentat un recurs a l’Audiència Nacional, que encara està pendent de resoldre’s.

“Quan hi ha indicis de criminalitat per falsedat documental s’hauria de suspendre un procediment civil que es veu afectat pel mateix aspecte, per això no entenem com s’ha ordenat aquest desnonament”, afegeix l’advocada. Tant és així que l’Ajuntament també s’ha personat com a part afectada, i el passat mes de novembre es va sumar a la causa oberta en qualitat d’acusació particular.

“L’Ajuntament ha estat en contacte amb la família en tot moment, i hi ha una documentació municipal que està en dubte, per aquest motiu ens vam presentar com a part afectada en el marc de la querella per estafa processal”, destaca la segona tinenta d’alcalde, Núria Gibert. De fet, la regidora recorda que en un judici previ el consistori va oferir testimonis que el jutge va desestimar davant la sorpresa de l’Ajuntament. 

Gibert també considera “incomprensible” que es faci un desnonament amb caràcter obert, és a dir, amb una data indefinida al llarg de cinc dies. “Portem dies des de descansar”, diu visiblement afectada Núria Soto, una de les inquilines.

Des de dilluns estan pendents de saber si finalment aquell dia les farien fora de casa, amb l’agreujant, diu, de no saber si serà un migdia o a primera hora del matí. “És inhumà, cansa moltíssim, desgasta i no s’ho mereix ningú, avui tenim la mare a l’ambulància, i això costarà de superar”, afegeix Soto.

La família ha agraït el suport dels presents, així com dels Bombers, que asseguren que les han tractat amb respecte i fins i tot les han ajudat a baixar algunes pertinences. La regidora Gibert ha arribat a demanar als Mossos que custodiaven els accessos que les tapessin, donat que han quedat a la vorera de l’immoble, al qual no hi tenien accés, i sota la pluja.

Amb tot, el Sindicat de Llogateres ha advertit que pensen actuar de manera reactiva al desnonament. Per aquest mateix dimarts han convocat una concentració a la plaça Lluís Millet, al centre de Sant Cugat del Vallès, el mateix lloc on es van trobar diumenge per, posteriorment, desplaçar-se fins el club de golf de la localitat, presidit pel propietari de l’immoble.

Pel que fa a la família, asseguren que estan molt cansades i que els han tret part de la seva història. Tot i això, asseguren que tenen on dormir, com a mínim aquesta nit, pel suport que han tingut del seu entorn.

L’ACN ha parlat amb l’advocat dels propietaris de l’immoble, que ha declinat fer qualsevol tipus de valoració ni declaració un cop s’ha fet efectiu el desnonament.

<strong>Final d’un litigi</strong>

La família vivia a l’immoble des de fa 34 anys, una finca configurada per una planta baixa amb jardí, on hi viu l’actual propietari, i una primera planta amb terrat, on hi vivien les llogateres. Data dels anys 60 del segle passat, i es troba en uns terrenys que originalment eren propietat de Carolina Mas, besàvia de les inquilines fins aquest matí, i que va crear un lloguer indefinit de renda antiga per als seus familiars.

Fa 12 anys es van instal·lar als baixos els actuals propietaris, moment en què, segons les afectades, els van manifestar la seva intenció de quedar-se amb l’edifici sencer i els van oferir 20.000 euros perquè marxessin, uns diners que van rebutjar.

Asseguren que des de llavors han estat víctimes d’assetjament immobiliari i ens han posat diverses demandes per no pagar el lloguer, que es van desestimar perquè sempre hem abonat l’import corresponent, o per danys a l’edificació o tenir la gossa abandonada, acusacions que han quedat desmentides, asseveren. Totes les demandes, diuen, tenien com objectiu fer-les fora de casa, també la darrera, en què es va declarar la ruïna econòmica de l’habitatge, i que el jutge va acceptar.

Segons les dades oficials, el consistori hauria pressupostat les obres en 15.719,35 euros i valorant l’habitatge en 205.739,13 euros, mentre que l’arquitecte particular del propietari quantificava les obres en 56.109,48 euros i taxava l’habitatge en 34.584,4 euros, resultant, així, la ruïna econòmica de l’immoble i que va dur a sol·licitar el desnonament. És per aquest motiu que es va presentar una demanda al jutjat d’instrucció número 8 de Rubí, en considerar que es tracta d’un possible cas d’estafa processal en haver-se alterat els càlculs oficials del consistori i haver-se validat només els de la propietat.

El jutge, però, va desestimar la demanda, i per aquest motiu les llogateres i l’Ajuntament, com a part afectada, van presentar un recurs a l’Audiència de Barcelona, que encara està pendent de resolució.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió