Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1532
La República

Desmantellen un grup que traficava amb drogues de disseny a Barcelona i intervenen substàncies valorades en 1,7 MEUR

ACN Barcelona – Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han desmantellat un grup criminal assentat a l’Eixample que traficava amb almenys set tipus de drogues sintètiques. En […]

Agències 19/07/2022

ACN Barcelona – Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Barcelona han desmantellat un grup criminal assentat a l’Eixample que traficava amb almenys set tipus de drogues sintètiques. En l’operatiu, el 12 de juliol, van detenir vuit persones, tres dels quals han ingressat a presó. La policia va fer set escorcolls i va intervenir prop de 45 kg de substàncies com GHB, speed, amfetamines, ketamina, mefedrona, tusi o cocaïna. Les substàncies intervingudes estan valorades en 1,7 milions d’euros (MEUR) al mercat il·lícit. Diverses queixes veïnals van ser l’origen de la investigació, que ha culminat amb una de les confiscacions de drogues més grans dels darrers anys a la ciutat i de les més importants pel que fa al tipus de varietat de drogues intervingudes.

Al principal investigat, li consten tres antecedents, un dels quals per tràfic de drogues. Tret d’un altre detingut a qui també li consta un altre antecedent per salut pública, la resta de persones detingudes no tenen cap antecedent en aquest àmbit delictiu. Els investigadors treballen amb la hipòtesi que els principals membres d’aquesta xarxa criminal utilitzaven persones sense antecedents perquè s’encarreguessin de guardar la droga.

L’entramat criminal tenia una gran capacitat en la distribució i tràfic de drogues de disseny. Els investigadors treballen ara per analitzar si la droga confiscada provenia del Baix Camp, on fa unes setmanes els Mossos d’Esquadra, en col·laboració  amb l’Ertzaintza, va desmantellar el laboratori de drogues sintètiques més gran que s’ha detectat a Catalunya.

La Guàrdia Urbana de Barcelona va rebre diferents informacions sobre un domicili, en un edifici del carrer de Provença, en què s’estarien subministrant substàncies estupefaents. Aquesta activitat estava causant molèsties als veïns de la finca i als propietaris i treballadors dels comerços de la zona, per l’augment de la brutícia a l’escala; les equivocacions dels possibles compradors quan picaven a altres timbres i l’increment de la sensació d’inseguretat derivada de la quantitat de desconeguts que accedien a l’edifici.

La Guàrdia Urbana va compartir la informació amb els Mossos d’Esquadra i van començar la investigació amb diferents dispositius, tutelada pel Jutjat d’instrucció número 19 de Barcelona. Un cop acreditada la venda de droga, els investigadors van recopilar més anar recopilant més indicis de l’activitat i de qui hi havia darrere.

Pel que fa al mecanisme de venda, el comprador s’adreçava al domicili i aconseguia la droga o bé alguns intermediaris feien el repartiment. Els investigadors van comprovar l’existència de nombrosos pagaments fets de manera telemàtica.

La policia va fer diverses intervencions de substàncies i va comprovar que, excepte en una d’elles, on van decomissar cocaïna, la resta eren drogues de disseny: speed, 2CB (tusi o cocaïna rosa), MDMA, o metamfetamines (cristall).

Davant la varietat de substàncies amb les quals es traficava, els agents van treballar amb la hipòtesi que els investigats podrien estar sintetitzant substàncies o, si més no, tallant-les amb d’altres per obtenir quantitats majors i més beneficis econòmics.

Els investigadors van fixar com a principal sospitós l’home que residia a l’habitatge del carrer de Provença, mentre que la resta de persones es trobarien en un escalafó inferior i realitzarien funcions d’intermediaris, facilitadors, guardians i transportistes, entre d’altres.

En el dispositiu final, els Mossos van fer set entrades a diferents immobles ubicats als barris de Gràcia, Horta i l’Eixample. El balanç de les substàncies intervingudes és de 21 kg de GHB (èxtasi líquid); èxtasi; 13 kg d’speed en pols i 500 unitats en forma de comprimit; 9 kg d’amfetamina, així com altres quantitats de drogues de síntesi, com ara MDMA o cristall, ketamina, cocaïna, mefedrona, tusi o cocaïna rosa, pastilles de viagra, mescalina, LSD i fongs al·lucinògens.

Un cop van passar a disposició judicial, tres dels detinguts van ingressar a presó, mentre que la resta va quedar en llibertat amb càrrecs

<strong>El perill de les drogues de síntesi</strong>

Els efectes de les drogues de síntesi intervingudes en el marc d’aquesta investigació són molt coneguts i variats. Totes les substàncies tenen un impacte molt nociu i devastador sobre la salut i el sistema nerviós dels consumidors, generant una forta dependència psicològica i un alt nivell d’addicció.

La perillositat de les drogues de disseny rau sobretot en el fet que es tracta de substàncies molt més barates que la cocaïna, per exemple. Això contribueix que sigui la primera droga de les conegudes com a dures a la qual tenen accés els joves. A més, és una droga amb una alta tolerància i addicció, és a dir, que la persona que la consumeix en necessita més a mesura que n’augmenta el consum.