Dimecres, 22 de setembre de 2021 - Edició 1153
La República

Desmantellen dos grups que van defraudar més de 150 MEUR en el sector dels hidrocarburs

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària han desmantellat dos grups criminals que van defraudar més de 150 MEUR en el sector dels hidrocarburs. La trama no pagava l’IVA quan […]

Avatar
Agències 04/04/2019

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil i l’Agència Tributària han desmantellat dos grups criminals que van defraudar més de 150 MEUR en el sector dels hidrocarburs. La trama no pagava l’IVA quan venia el producte a l’engròs a través d’empreses instrumentals i testaferros, que s’apropiaven de les quotes repercutides en els seus clients mitjançant l’ús de diferents mecanismes d’evasió fiscal. Hi ha 21 detinguts i s’han intervingut 61 vehicles d’alta gama, 2 milions de litres d’hidrocarburs i dos vaixells, a més de bloquejar 347 comptes bancaris i 155 immobles. L’operació, anomenada ‘Drake’, s’ha portat a terme a les demarcacions de Lleida, Girona, Castelló, València i Madrid. La Guàrdia Civil ho considera el cop més gran que s’ha fet mai a la delinqüència organitzada associada a aquest sector.

Les empreses instrumentals utilitzaven mecanismes com la facturació falsa per reduir les quotes a ingressar, la declaració d’un volum de vendes inferior al real o la presentació de declaracions sense ingrés. El frau es completava amb el buidatge patrimonial de les entitats que havien de pagar l’IVA.A més de generar un frau de 150 MEUR, aquesta manera d’actuar desvirtua el sector, expulsant aquells operadors legítims que no poden competir amb els preus que posaven les societats que no pagaven impostos i que actuaven de manera concertada, seguint les indicacions de la direcció del grup. Venien tot el producte que tenien al mercat nacional i internacional, facturant milers de milions d’euro sen un sol any. Generaven elevats beneficis que eren blanquejats per les pròpies organitzacions a través d’estructures societàries i després els invertien en immobles o els posicionaven en tercers països. Aquesta part també ha estat investigada per identificar tots els bens procedents de l’activitat fraudulenta. En aquesta operació s’han investigat 292 societats i 150 persones, s’han analitzat 1.085 comptes bancaris i s’han registrat 22 domicilis. Les dues organitzacions són les més importants que han actuat els últims anys. El cas l’ha portat el jutjat central d’instrucció número 4 de Getafe.