Dimecres, 5 d'octubre de 2022 - Edició 1531
La República

Desmantellades 49 botigues en línia que es dedicaven a oferir i vendre productes que mai arribaven a enviar

ACN Barcelona – La Policia Nacional han desmantellat 49 botigues en línia que operaven de forma fraudulenta en oferir i vendre productes que els seus compradors mai arribaven a rebre. […]

Agències 26/08/2022

ACN Barcelona – La Policia Nacional han desmantellat 49 botigues en línia que operaven de forma fraudulenta en oferir i vendre productes que els seus compradors mai arribaven a rebre. Anunciaven electrodomèstics i productes informàtics a molt baix preu amb la intenció de quedar-se els diners dels compradors sense fer-los arribar el producte suposadament adquirit. S’han fet set detencions a les demarcacions de Barcelona i Girona i hi ha una desena de persones investigades per delictes d’estafa a través de pàgines web.

L’operació va començar quan agents especialitzats van trobar una sèrie de pàgines aparentment fraudulentes. En aquestes es venien productes a molt baix preu – inferior al de mercat – que un cop adquirits mai s’arribaven a enviar als compradors, quedant-se els estafadors l’import total o parcial de la venda.

Contractaven dominis que s’allotjaven en un servidor ubicat a Granollers i a través d’aquest donaven servei a pàgines web que dissenyaven amb la intenció que aparentessin ser botigues en línia. D’altra banda es dedicaven a la captació de persones que estiguessin disposades a administrar els dominis i a fer-se càrrec del seu funcionament, rebent comissions per les vendes.

Quan les víctimes abonaven els productes, ni rebien els articles ni aconseguien posar-se en contacte amb els suposats venedors, excepte en comptats casos que aconseguien un reemborsament del 70%, deixant un guany net del 30% restant als autors de l’estafa.

Durant els més de sis mesos de recerca s’han detectat 49 botigues que operaven amb aquesta metodologia fraudulenta. Els agents han constatat l’existència de centenars de perjudicats per tot Espanya, que han estat víctimes d’un frau per un import que supera el mig milió d’euros.

Pàgines web no operatives

Els investigadors han detectat la participació de 17 persones que, presumptament, estaven implicats en el delicte com a administradors dels dominis. Alguns dels investigats afirmaven haver estat enganyats, si bé altres van manifestar que gestionaven les seves vendes en la modalitat de “venda compartida”.

Aquest mètode suposa que la venda d’un producte es correspon no amb la compra directa sinó amb la seva reserva, i s’envia quan deu persones més adquireixin el mateix producte i així, successivament. Les pàgines investigades ja estan operatives.