Diumenge, 1 d'agost de 2021 - Edició 1102
La República

Desmantellada una organització que estafava inversors i blanquejava diners del narcotràfic

ACN Barcelona.-La Policia Nacional i Guàrdia Civil han detingut 53 persones per suposadament haver estafat més de 50 milions d’euros a través de la creació d’un entramat empresarial que comptava […]

Avatar
Agències 29/06/2021

ACN Barcelona.-La Policia Nacional i Guàrdia Civil han detingut 53 persones per suposadament haver estafat més de 50 milions d’euros a través de la creació d’un entramat empresarial que comptava amb més de 700 empreses. Als membres d’aquesta organització se’ls atribueixen els delictes d’estafa continuada, falsedat documental, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Els estafadors creaven mercantils amb bona reputació per oferir projectes empresarials de tot tipus que mai es materialitzaven, comptant amb la participació activa en el delicte de directors de bancs, una notaria i fins i tot productors de televisió, com el conegut ventríloc José Luis Moreno.

De moment, l’anomenada operació ‘Titella’ ha permès localitzar entre les víctimes a diferents entitats bancàries i un inversor privat que haurien patit un perjudici de més de 50 milions d’euros entre diferents projectes fracassats. Aquesta organització, un cop captava els fons, activava una maquinària perfectament estudiada on el ‘piloteig’ de xecs, la facturació simulada i la falsificació de documents mercantils era l’activitat ordinària. Els beneficis del delicte blanquejats pels investigats tenien com a destí paradisos fiscals com Suïssa, Panamà o les Maldives, entre altres.La capacitat d’aquesta organització era destacable ja que no només comptaven amb un notari a sou sinó que entre els seus projectes tenien crear un banc a Malta dissenyat per al crim econòmic.La investigació va néixer l’any 2018 arran de diverses denúncies d’entitats bancàries en què es manifestava com, fent abús de l’operativa bancària, aquesta organització havia aconseguit defraudar més d’1,3 milions d’euros.L’organització aprofitava el seu entramat empresarial de més de 700 mercantils per blanquejar a tercers diners procedents del tràfic de drogues. Simulaven una activitat que era inexistent per justificar els milionaris ingressos en efectiu que es generaven amb les vendes de la droga. Durant la investigació es va realitzar una intervenció en la qual es van confiscar més d’un milió d’euros en efectiu a una ‘mula’. Aquesta treballava per a l’organització transportant en vehicles amb doble fons grans quantitats d’efectiu per tot Espanya i a l’estranger procedents de la venda de droga.