Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

Desenvolupen exosquelets modulars personalitzables per a pacients amb patologies neurològiques

ACN Barcelona.-El Laboratori d’Enginyeria Biomecànica de la UPC participarà en el projecte nacional TAILOR centrat en el desenvolupament d’exoesquelets i neuropòtesis modulars personalitzables per a pacients amb patologies neurològiques. El […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Barcelona.-El Laboratori d’Enginyeria Biomecànica de la UPC participarà en el projecte nacional TAILOR centrat en el desenvolupament d’exoesquelets i neuropòtesis modulars personalitzables per a pacients amb patologies neurològiques. El projecte, liderat per l’Hospital Nacional de Paraplègics de Castella-la Manxa, també compta amb la col·laboració de l’Institut Cajal del CSIC i l’Institut Guttmann. Per aconseguir-ho s’utilitza l’enfocament ‘disseny centrat en l’usuari’, en el qual els usuaris finals d’aquests sistemes −persones amb patologia neurològica, personal clínic i cuidadors− s’involucren en totes les fases del projecte.

D’aquesta manera, els implicats participaran des de la definició dels requeriments inicials fins a l’avaluació final, amb una estreta interacció durant les fases de disseny de prototips.Per altra banda, s’investiga com avaluar la funció de marxa per extreure dades objectives i configurar els mòduls -articulacions robòtiques i nombre de canals de la neuropròtesi- de manera personalitzada.Una altra línia de treball de TAILOR és concebre i dissenyar l’exosequelet com una plataforma de mòduls, cadascun per a una articulació de l’extremitat inferior −cadera, genoll, turmell− amb actuadors i sensors seleccionats per a diferents necessitats, a més de sistemes de fixació addicionals, que poden configurar-se i acoblar-se entre si per respondre a un dèficit de la marxa d’un pacient en particular.D’altra banda, en el mateix projecte s’investiga la possibilitat de simular de manera virtual en ordinador l’efecte que una ajuda tècnica tindria sobre el pacient. Per a això es produeix una captura del moviment de la marxa del mateix, s’integren en el programa de simulació els mòduls (exoesquelet i/o neuropròtesi) i es verifica l’efecte que el sistema tindrà sobre la marxa del pacient. TAILOR-Sistemes Modulars Robòtics i Neuroprotèsics Personalitzables per a l’Assistència de la Marxa Patològica és un projecte finançat pel Pla Nacional d’I+D del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, que integra tres subprojectes. L’Hospital Nacional de Parapléjicos, centre depenent del Servei de Salut de Castella-la Manxa, coordina el projecte global i lidera la primera de les tres parts del projecte, en què també participa l’Institut Guttmann de Barcelona. Per la seva banda, el Grup de NeuroRehabilitació de l’Institut Cajal del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) durà a terme la segona part del projecte, mentre que la tercera anirà a càrrec del Laboratori d’Enginyeria Biomecànica (BIOMEC) de la UPC.