Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Desencallada la segona fase de les obres per modernitzar la xarxa de reg de la Comunitat de Valls

ACN Valls.-El Ministeri d’Agricultura ha signat finalment el conveni que permet al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació desencallar i poder executar les obres de modernització del reg a la […]

Avatar
Agències 25/02/2020

ACN Valls.-El Ministeri d’Agricultura ha signat finalment el conveni que permet al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació desencallar i poder executar les obres de modernització del reg a la zona dels Torrents de Valls, aturades des del 2014. Segons informa el Departament en un comunicat, la inversió serà de 5 MEUR fins el 2023. El projecte global afecta 470 hectàrees, principalment del municipi de Valls i en menor mesura de Vallmoll (6 hectàrees), i ateny uns 450 propietaris, que assumiran el 10,5% del projecte. La consellera Teresa Jordà es desplaçarà dijous a la tarda a Valls per reunir-se amb els representants de la Comunitat de Regants, lliurar-los una còpia del conveni i començar a planificar l’inici dels treballs.

Segons l’executiu català, aquestes obres es van decretar d’interès general l’any 2001 i el Ministeri d’Agricultura només en va executar la primera fase, però va quedar pendent la segona fase que també havia d’assumir el govern espanyol. El principal impediment era que l’Estat havia de retirar la catalogació del reg de Valls com d’interès general. L’acord permet donar continuïtat a la segona fase de les obres de modernització del reg, que executarà la Generalitat i donarà servei a 202 hectàrees. El projecte preveu la canalització de la sèquia de la Marsala, la construcció d’una bassa de regulació d’aigua i també un sistema de telecontrol i automatització del reg. Els regants assumeixen un 10,5% de l’obra, que en aquesta fase representa uns 500.000 euros. Les obres de la primera fase es van acabar el 2014, amb un cost de 4,4 MEUR.Segons Agricultura, aquesta obra és un exemple del compromís del departament en la modernització de la xarxa de reg. La modernització del regadiu és clau per fer un ús de l’aigua amb criteris de sostenibilitat i una oportunitat perquè en millora la gestió i la producció. El Govern va aprovar a final de l’any passat destinar 460 MEUR a infraestructures de regadiu fins el 2032, entre les quals aquesta segona fase de modernització de la xarxa a Valls.