Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Descobreixen un nou marcador pronòstic en un tipus de leucèmia limfoblàstica aguda amb pronòstic molt advers en nadons

ACN Barcelona.-Un estudi de l’Institut Josep Carreras ha identificat un nou marcador pronòstic en un tipus de leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) amb pronòstic molt advers en infants. El laboratori de […]

Avatar
Agències 10/12/2020

ACN Barcelona.-Un estudi de l’Institut Josep Carreras ha identificat un nou marcador pronòstic en un tipus de leucèmia limfoblàstica aguda (LLA) amb pronòstic molt advers en infants. El laboratori de Desenvolupament i Malalties Limfocítiques de l’Institut, liderat per la doctora Maribel Parra, ha descobert que la proteïna HDAC7 és un marcador dels pacients amb una alteració genètica concreta de la LLA, coneguda com t(4;11). Segons publiquen en un article a la revista ‘Leukemia’, els lactants diagnosticats de LLA amb l’alteració t(4;11) gairebé no expressen la proteïna HDAC7, mentre que en altres subgrups de LLA amb pronòstic més favorable, els nivells d’HDAC7 són clarament més elevats.

En condicions normals, HDAC7 controla la correcta formació de limfòcits B, cèl·lules clau del sistema immunitari, i evita que les cèl·lules precursores dels limfòcits B proliferin de manera descontrolada i donin lloc a una possible leucèmia. “Hem vist que, quan introduïm la proteïna HDAC7 en cèl·lules procedents d’aquests pacients, les cèl·lules leucèmiques deixen de proliferar de manera exagerada i, en bona part, entren en processos de mort cel·lular. A més, les dades publicades permeten veure que existeix una relació entre la falta de HDAC7 i la resistència a quimioteràpia, cosa habitual en aquests pacients que, en cas de sobreviure, acostumen a presentar recidives”, declara Oriol de Barrios, investigador postdoctoral del grup i primer signant de l’article.Un cop obtinguts aquests resultats, l’objectiu dels investigadors és trobar noves estratègies terapèutiques que permetin incrementar la seva expressió de manera dirigida. “Creiem que HDAC7 és una diana terapèutica prometedora i que la seva modulació farmacològica podria augmentar considerablement la supervivència en aquest tipus tan agressiu de LLA, que afecta principalment a lactants”, afirma Parra.