Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Descobreixen quinze noves espècies de plantes no autòctones a les Guilleries

ACN Vic – Al sector oriental del massís de les Guilleries s’hi acaba de descobrir una quinzena de plantes no autòctones. Així ho revela un article publicat recentment al Butlletí […]

Agències 11/07/2022

ACN Vic – Al sector oriental del massís de les Guilleries s’hi acaba de descobrir una quinzena de plantes no autòctones. Així ho revela un article publicat recentment al Butlletí de la Institució Catalana d’Història Natural liderat per l’investigador expert en botànica Josep Gesti. De la quinzena de plantes, la majoria introduïdes per usos ornamentals, tres s’han detectat per primera vegada al país. La dotzena restant, són plantes rares a Catalunya, de les quals encara es té poca informació. L’autor apunta que el seu grau de naturalització és variable: si bé només una petita part són plantes “ben establertes al territori”, la majoria hi tenen un comportament “causal” i el seu manteniment depèn de la introducció repetida de llavors o fragments.

Les prospeccions que es realitzin en el futur permetran determinar si algunes d’elles s’acaben establint al territori, si s’hi mantenen casuals o si en desapareixen.

Les troballes s’han fet en el marc del projecte “La flora vascular de les Guilleries orientals. Catàleg, caracterització florística i espècies singulars”, a càrrec de l’investigador expert en botànica Josep Gesti. Aquest projecte va obtenir el Premi de Recerca Guilleries 2021, que atorga la Càtedra de l’Aigua, Natura i Benestar de la Universitat de Girona, la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i l’Ajuntament de Sant Hilari Sacalm.