Dimecres, 28 de juliol de 2021 - Edició 1098
La República

Descobreixen el fragment d’un cometa a l’interior d’un meteorit primitiu

ACN Barcelona.-Un equip internacional liderat per investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha descobert per primera […]

Avatar
Agències 15/04/2019

ACN Barcelona.-Un equip internacional liderat per investigadors de l’Institut de Ciències de l’Espai, del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC) ha descobert per primera vegada el fragment d’un cometa a l’interior d’un meteorit. Aquesta troballa demostra que les condrites carbonàcies, que són un tipus de meteorits, contenen claus sobre la composició d’objectes més fràgils que es van formar en regions distants al Sol fa més de 4.560 milions d’anys. Els resultats del treball es publiquen a la revista ‘Nature Astronomy’.

Després d’un estudi de tres anys de la condrita carbonàcia La Paz 02342, de la col·lecció antàrtica de la NASA, els investigadors han arribat a la conclusió que el fragment de cometa, d’unes cent micres, està compost per una barreja inusual de materials orgànics, silicats amorfs i cristal·lins, sulfats de sodi, sulfurs i grans presolars, aquests últims sintetitzats en estrelles que van enriquir els materials primigenis del sistema solar.”Aquest fragment, denominat tècnicament xenòlit, posseeix unes característiques gens usuals que, segons pensem, es van produir de la incorporació de materials primigenis embeguts en gels”, assenyala l’investigador del CSIC Josep Maria Trigo, que treballa a l’Institut de Ciències de l’Espai i codirigeix l’estudi. “Molts objectes del sistema solar posseeixen una composició molt diferent a la dels meteorits als quals estem acostumats. Les condrites carbonàcies, com La Paz 02342, constitueixen un llegat fòssil”, afegeix.