Dissabte, 19 de juny de 2021 - Edició 1059
La República

Descobert un possible biomarcador del Parkinson al líquid cefalorraquidi que podria facilitar-ne el diagnòstic

ACN Barcelona.-Un equip del Programa de Neurociències de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona […]

Avatar
Agències 25/03/2021

ACN Barcelona.-Un equip del Programa de Neurociències de l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i de la Facultat de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat de Barcelona (UB) ha identificat un possible biomarcador del Parkinson al líquid cefalorraquidi. Es tracta d’un fragment d’un receptor acoblat a la proteïna G (GPR37) present a les neurones, que apareix amb altes concentracions en pacients amb la malaltia de Parkinson i no amb altres malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer. Tot i que el Parkinson és la segona malaltia neurodegenerativa més freqüent després de l’Alzheimer, no hi ha un biomarcador molecular fiable per al seu diagnòstic.

Els investigadors apunten que la hipòtesi més probable que explicaria aquest augment seria que, quan el receptor GPR37 arriba a la superfície de les neurones del cervell, el seu domini extracel·lular es talla i s’allibera a l’espai extracel·lular. En conseqüència circula, en concentració augmentada, pel líquid cefalorraquidi.Si bé no es coneix la funció neuronal de la proteïna G (GPR37), els investigadors consideren que “el fragment soluble que es troba al líquid cefalorraquidi d’aquest receptor podria estar jugant un paper en la senyalització cel·lular i, per tant, podria ser una potencial diana terapèutica per a la malaltia de Parkinson”, segons ha exposat Francisco Ciruela, director de l’estudi.La Fundació Michael J. Fox ha concedit una beca per a la investigació del Parkinson als investigadors perquè puguin definir acuradament la sensibilitat, l’especificitat i el límit de detecció del nou biomarcador, segons exposa l’IDIBELL en un comunicat.