Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Desarticulen una organització que traficava amb EPO per a esportistes en l’àmbit nacional i internacional

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització que traficava amb EPO per a esportistes en l’àmbit nacional i internacional. Hi ha sis persones detingudes o investigades a Barcelona i […]

Avatar
Agències 30/01/2020

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil ha desarticulat una organització que traficava amb EPO per a esportistes en l’àmbit nacional i internacional. Hi ha sis persones detingudes o investigades a Barcelona i Cadis per delictes contra la salut pública, pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, apropiació indeguda, frau contra la Seguretat Social i falsedat documental. Els implicats portaven almenys deu anys obtenint els medicaments del circuit legal espanyol a través d’una clínica de diàlisi de Cadis. Després els venien per internet. S’han intervingut més de 850 injectables, la major intervenció a Europa d’aquest tipus d’EPO.

L’operació va començar arran d’una informació rebuda des de l’Agència Espanyola de Protecció de la Salut a l’Esport, que indicava que diversos esportistes podrien estar accedint a aquest tipus de substàncies comprant-les a través d’internet.Els agents van poder identificar almenys set pàgines web que oferien diferents productes esteroides anabòlics sense cap tipus de control sanitari. Totes van ser intervingudes judicialment, no sense dificultats, ja que tots els dominis estaven allotjats en servidors de països com Islàndia o paradisos fiscals com New Jersey. Les web s’adreçaven a clients nacionals i internacionals, en diferents idiomes i divises. Oferien hormones i esteroides. Algunes es dedicaven exclusivament a la venda d’EPO, i es deixava clar que s’enviava des d’Espanya. Els agents estudien ara la informació obtinguda d’ordinadors, telèfons, correus electrònics i comptes corrents a Àustria, Eslovàquia i Xipre. Es preveu obtenir una llista àmplia de possibles consumidors finals, esportistes nacionals i internacionals. De moment s’han bloquejat més de 800.000 euros en comptes i bens immobles, i s’han intervingut 70.000 euros en efectiu en els registres efectuats.Les pàgines web es van donar d’alta amb identitats falses. Per facilitar la comunicació entre comprador i venedor s’utilitzaven xarxes de missatgeria instantània encriptada a través d’un número de telèfon austríac que s’operava des d’Espanya. Els pagaments es podien fer a través d’empreses d’enviament de diners, transferències bancàries a comptes corrents internacionals o criptomonedes.Aquesta part de la xarxa estava operada per diversos ciutadans de nacionalitat sèrbia, un d’ells des de Barcelona. Per a l’obtenció de l’EPO hi havia una altra cèl·lula formada per ciutadans espanyols que extreien els medicaments a través d’una clínica de diàlisi de Cadis. S’han intervingut 850 xeringues carregades i altres medicaments sense les degudes condicions de conservació ni de temperatura. Enviaven l’EPO amb plaques de fred que resultaven insuficients, i ho feien des de Cadis o des de Barcelona. Els pagaments entre els components del grup criminal es feien en mà i en efectiu.L’EPO l’obtenia un dels membres del grup de Cadis, responsable de la clínica de diàlisi. Feia les comandes per als seus pacients reals i es quedava amb l’excedent. Només entre 2016 i 2019, la Junta d’Andalusia estima que els envasos desviats al mercat negre van pujar a 5.103, destacant els d’alta concentració (els de 8.000 i 10.000 unitats internacionals).