Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023
Edició 1775

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 06 de juny del 2023

Desarticulen una organització que ocupava pisos amb menors per evitar el desallotjament i després llogar-los a terceres

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Els Mossos d’Esquadra han desarticulat a Barcelona una organització criminal que ocupava pisos amb menors per evitar el desallotjament i passats uns dies els llogava a famílies que buscaven habitatge. L’entramat estava format per nou persones que s’encarregaven de buscar immobles d’entitats bancàries, ocupar-los i simular amb nens que es tractava de famílies en situació de vulnerabilitat. Els investigadors relacionen el grup amb dotze ocupacions de pisos i dotze intents durant els darrers quatre mesos. Durant aquest període, s’estima que la banda hauria obtingut uns ingressos de 24.000 euros mensuals. Entre els detinguts hi ha les cinc persones més buscades per delictes vinculats amb ocupacions criminals a la capital catalana.

La investigació va començar fa uns mesos després que la Regió Policial Metropolitana Barcelona establís en el seu Pla Estratègic la investigació de grups mafiosos especialitzats en aquest tipus d’ocupacions per posteriorment treure’n un benefici econòmic amb el lloguer a famílies, de vegades vulnerables, amb o sense engany. Fruit d’aquesta acció es va detectar l’existència d’aquesta organització criminal investigada i es va crear un equip conjunt amb investigadors de la Divisió d’Investigació Criminal i de la Unitat d’Investigació de la comissaria de Sants Montjuïc.

Publicitat

“L’inici de la investigació va ser molt difícil perquè no teníem cap denúncia de persona perjudicada ni declaració de cap testimoni per focalitzar els nostres esforços”, ha comentat l’inspector Josep Naharro, cap de la divisió d’Investigació Criminal dels Mossos a Barcelona, que ha explicat que el cos va actuar de forma proactiva “treballant amb la intel·ligència, analitzant les dades, entitats i immobles i fent un dibuix del que podia ser un entramat criminal”.

En aquest sentit ha assegurat que les indagacions policials van culminar el 15 de novembre amb un dispositiu policial que va incloure l’entrada i escorcoll de tres immobles, un a Barcelona i dos a l’Hospitalet de Llobregat. En aquest operatiu, la policia va detenir els nou integrants d’aquesta organització criminal, entre els quals els tres caps de la mateixa. Es dona la circumstància, a més, que cinc d’aquestes persones eren els delinqüents més actius en casos d’ocupacions criminals a la capital catalana.

Els detinguts estan relacionats amb els delictes d’estafa, usurpació de bens immobles i defraudació de fluït elèctric. Els investigadors van localitzar documentació on s’acreditava la gestió dels immobles ocupats, documentació manipulada, eines i panys que utilitzaven en les diferents ocupacions, marihuana i eines per a la seva manipulació.

A més, la policia ha pogut determinar que en els darrers quatre mesos la banda hauria ocupat dotze pisos a Barcelona i a l’Hospitalet de Llobregat i hauria intentat accedir a dotze immobles més. 

Arran de les gestions d’investigació i a partir de la documentació intervinguda, s’ha comprovat que aquesta organització criminal ha estat portant a terme ocupacions almenys des de l’any 2020.

<strong>Organització molt estructurada</strong>

El cap de la divisió d’Investigació Criminal dels Mossos a Barcelona ha detallat els membres que conformaven la trama criminal “estaven altament organitzats i estructurats” per portar a terme amb èxit els seus objectius. “Primer els col·laboradors buscaven pisos buits, majoritàriament d’entitats bancàries o immobiliàries i un cop localitzats forçaven l’accés i canviaven el pany”. En aquest sentit ha indicat que l’organització comptava amb un manyà i una persona que s’encarregava de punxar la llum dels immobles.

El següent pas era ocupar els immobles amb menors mentre que d’altres feien funcions de vigilància de l’entorn per evitar ser descoberts. “Eren tres dones amb fills i filles que estaven subcontractades”, ha assegurat Naharro que ha assenyalat que recreaven escenaris de vulnerabilitat per enganyar la policia: “Feien plorar els nens i nenes darrera la porta i posaven engrunes a la taula per simular que la família hi vivia”, ha comentat l’inspector que ha indicat que “en escoltar plors de nens, el que feia Mossos era activar Serveis Socials i avisar el jutge sense activar cap tipus de desnonament”. D’aquesta forma, la pròpia organització, que era coneixedora d’aquest procediment judicial i policial, donava l’ocupació per consolidada sabent que en els propers mesos no hi hauria cap desallotjament ni intervenció policial.

Passats un dies, abandonaven el pis i el posaven a disposició dels caps de la màfia perquè gestionessin el lloguer o la venda a famílies que estaven buscant un lloc per anar a viure. Naharro ha detallat que aquestes mares subcontractades percebien 500 euros per cada actuació.

<strong>Més de 24.000 euros mensuals i víctimes vulnerables</strong>

L’organització criminal actuava de tres maneres diferents per obtenir guanys amb l’ocupació dels habitatges. Per una banda, ocupava els pisos i oferia habitacions a terceres persones que es trobaven en situació irregular a l’Estat i que com a conseqüència d’aquest fet no denunciaven els fets. “Els hi oferien habitacions que costaven entre 200 i 500 euros al mes”, ha apuntat. La segona opció consistia en trobar famílies que buscaven allotjament i els oferien el pis sencer per 3.500 o 4.500 euros. En algunes ocasions, també havien venut el pis a tercers. És a dir, l’ocupaven i després de canviar el pany, el lliuraven a qui volgués viure en aquell domicili, ja despreocupant-se d’aquesta ocupació, a canvi d’entre 8.000 a 10.000 euros.

Els líders del grup supervisaven en tot moment el procés que comportava l’ocupació d’un immoble, ja fos de manera presencial o telefònicament. Donaven instruccions sobre què s’havia de fer perquè un immoble tingués l’aparença de domicili on s’hi vivia de feia dies per evitar una acció policial i el conseqüent desallotjament.

Naharro ha assegurat que la majoria de les persones que llogaven el pis han estat considerades com a víctimes d’aquesta organització criminal tot i que eren conscients que estaven pagant preus de lloguer per sota del mercat i que l’immoble tenia les connexions de l’aigua i llum punxades. Entre les víctimes que s’han pogut localitzar, n’hi ha dues de considerades vulnerables.

<strong>Pactes amb entitats bancàries</strong>

Els Mossos també han comprovat que en algunes ocasions, els caps de l’organització pactaven amb el propietari real de l’immoble – majoritàriament entitats bancàries – per fer fora els ocupants a qui acabaven de llogar el pis. A canvi d’entre 8.000 i 10.000 euros iniciaven el procés per fer-los fora i els compensaven amb una petita quantitat de diners. Sovint, un cop cobraven de la propietat i els llogaters marxaven del domicili, deixaven passar un temps i quan veien que la propietat no prenia mesures de seguretat per evitar una nova ocupació, el tornaven a ocupar i demanaven, novament, diners per retornar-lo al seu legítim propietari.

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, ha valorat aquesta operació policial i ha afirmat que és “repugnant aprofitar-se de menors i de persones vulnerables per fer negoci amb l’habitatge”. En aquest sentit ha assegurat que ”contra les màfies de l’ocupació, tota la contundència”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Subscriu-te al nostre butlletí

Editorial

Opinió