Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Desarticulat un grup que va estafar més de 575.000 euros amb la compra il·lícita i revenda de productes tecnològics

ACN Barcelona.-La Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut set persones i han desarticulat un grup que va estafar més de 575.000 euros amb la compra il·lícita […]

Avatar
Agències 15/07/2020

ACN Barcelona.-La Policia Nacional i la Guàrdia Urbana de Barcelona han detingut set persones i han desarticulat un grup que va estafar més de 575.000 euros amb la compra il·lícita de productes tecnològics d’alta gamma. Els detinguts també revenien en el mercat negre els productes adquirits. Els dos cossos van portar a terme el 3 de juliol una operació contra el frau bancari i la falsificació de targetes, que va donar com a resultat les set detencions pels delictes d’estafa, falsedat documental, usurpació de l’estat civil, falsedat de targetes bancàries i pertinença a grup criminal. Durant la mateixa es van registrar domicilis a l’Eixample i en una botiga de telefonia al Raval.

La investigació es va iniciar en detectar l’existència d’una organització criminal molt activa dedicada a l’obtenció fraudulenta de dades bancàries amb les que fer compres de productes tecnològics per a la seva posterior venda. Aquesta estaria conformada majoritàriament per ciutadans de nacionalitat brasilera. La investigació ha posat de manifest un ampli ventall d’activitats delinqüencials per part de la banda com la clonació de targetes de crèdit i la falsificació de documents públics com passaports o carnets de conduir, i mercantils, com l’alteració de xecs bancaris. Totes aquestes anaven encaminades a aconseguir un benefici econòmic, ja fos de forma directa a través del cobrament de xecs o bé a través de la revenda dels productes adquirits de forma enganyosa.En aquest sentit, els detinguts adquirien productes tecnològics d’alta gamma i de primeres marques a través del comerç electrònic, utilitzant per al pagament targetes de les que havien obtingut les dades de titularitat i seguretat a tra´ves de tècnics de ‘pishing’ ‘carding’ dels seus legítims titulars. També aconseguien clonar targetes amb les que creaven el suport plàstic per poder-les fer servir en botigues i fer les compres, acreditant la identitat mitjançant documents falsificats. Els productes que compraven els revenien més tard ja que eren productes tecnològics d’alta demanda i fàcil sortida en el mercat negre, com mòbils, tauletes o portàtils. D’altra banda, s’ha acreditat la implicació dels detinguts en el cobrament de xecs falsos, l’apertura de comptes bancaris amb documentació falsa i crèdits que mai s’han arribat a satisfer. En total, el grup hauria obtingut 575.953,86 euros amb aquestes modalitats delictives i fins el moment s’han identificat 228 víctimes, totes elles estrangeres. Dels set detinguts, sis són de nacionalitat brasilera i una pakistaní. En els registres e van localitzar equips informàtics, targetes bancàries en blanc preparades per al clonatge, impresos, nombrosos telèfons d’última generació adquirits de manera il·legal, diner en efectiu i nombrosa documentació relacionada amb els fets investigats.