Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

Desarticulat un grup criminal que va estafar més d’1,5 MEUR amb la tècnica telefòncia del ‘vishing’

ACN Barcelona.-La Policia Nacional ha desarticulat un grup criminal que va estafar més d’1,5 MEUR amb la tècnica telefònica del ‘vishing’, que consisteix a guanyar-se la confiança de les víctimes […]

Avatar
Agències 27/04/2021

ACN Barcelona.-La Policia Nacional ha desarticulat un grup criminal que va estafar més d’1,5 MEUR amb la tècnica telefònica del ‘vishing’, que consisteix a guanyar-se la confiança de les víctimes per aconseguir dades personals. En aquest cas es feien passar per treballadors d’operadores de telefonia mòbil que oferien promocions o rebaixes en el preu dels serveis. Hi ha 15 detinguts, dels quals vuit a Barcelona, quatre a Madrid i tres a Sant Adrià de Besòs. Les investigacions es remunten a l’estiu passat, quan va haver-hi diverses denúncies per frau i on coincidia el ‘modus operandi’. De moment, s’han identificat més de 150 víctimes, moltes majors de 65 anys, tot i que encara n’hi podria haver més.

Per donar més verosimilitud a l’engany, els criminals aconseguien totes les dades personals dels interlocutors i la informació relativa als productes que tenien contractats amb la companyia telefònica. Això feia pensar que l’organització criminal podria haver obtingut informació de treballadors de les operadores que tenien accés a les dades confidencials dels cients. Una vegada l’estafador havia aconseguit guanyar la confiança de la víctima, intentava obtenir les credencials de la banca online per poder operar de manera fraudulenta. Quan accedien al compte de la víctima, n’extreien tot el saldo a través de transferències bancàries, disposicions en efectiu en caixers o transferències mitjançant aplicacions mòbils. Amb l’objectiu de maximitzar els beneficis, donaven d’alta targetes de crèdit i realitzaven compres a comerços online. Després de mesos d’investigacions, la policia va identificar els caps de l’organització i l’estructura que tenien muntada. Els estafadors prenien diverses mesures de seguretat, com canviar de pis de forma regular; fer els desplaçaments en patinets elèctrics i per zones peatonals per evitar seguiments; canviar de mòbil amb freqüència i utilitzar ‘mules’ tant per moure els diners com per rebre els paquets amb les compres realitzades. Els productes que compraven es repartien en una zona determinada de l’àrea metropolitana de Barcelona.Els màxims responsables de l’organització a l’estat espanyol estaven en contacte amb els de Perú i eren els encarregats d’accedir a la banca online de les víctimes i realitzar les transferències i les compres per internet. Per perfeccionar l’operativa, utilitzaven l’extensa xarxa de col·laboradors i de ‘mules’ que tenien repartits per l’Estat. La policia va registrar sis domicilis a Barcelona i Sant Adrià de Besòs, on vivien els principals membres de l’organització. En les entrades, es van intervenir nombrosos objectes comprats amb les targetes bancàries de les víctimes, com telèfons mòbils i televisors d’alta gamma, rellotges de luxe, roba de marca i, fins i tot, un vehicle. També van ser intervinguts 60.000 euros en efectiu. Els detinguts portaven un nivell de vida alt tot. Al llarg de l’operació, la col·laboració de les entitats bancàries ha estat clau. L’equip conjunt d’investigació públic i privat que es va establir ha permès avançar en la investigació de la part espanyola de l’organització criminal i estrènyer el setge al voltant dels delinqüents que es troben al Perú. S’espera que aquests siguin detinguts aviat. Els detinguts, se’ls imputen delictes d’estafa i pertinença a organització criminal.