Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Desarticulat a Barcelona i Castelló un grup que cometia estafes fent-se passar per operaris de companyies elèctriques

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat a Barcelona i Castelló un grup que cometia estafes principalment en establiments d’hostaleria fent-se passar per operaris de companyies elèctriques. […]

Agències 30/03/2021

ACN Barcelona.-La Guàrdia Civil i la Policia Nacional han desarticulat a Barcelona i Castelló un grup que cometia estafes principalment en establiments d’hostaleria fent-se passar per operaris de companyies elèctriques. La banda comptava amb informació privilegiada obtinguda pels caps de la trama, que havien treballat com a comerciants d’empreses comercialitzadores de llum i gas, o bé tenien coneixements tècnics. Així, feien trucades als comerços per facilitar-los dades verídiques i creïbles sobre els contractes, les convencien de pagaments sense executar i les amenaçaven amb tallar el subministrament si no pagaven. S’han localitzat 167 víctimes i el total defraudat supera els 220.000 euros. Hi ha 58 detinguts.

Els comerços acabaven pagant mitjançant transferències bancàries als comptes bancaris que els facilitaven els estafadors. La investigació es va iniciar en detectar una sèrie de denuncies amb el mateix comú denominador arreu de l’Estat, però principalment a zones turístiques de Tenerife i Las Palmas de Gran Canaria. El grup havia creat un entramat personal i professional per donar cobertura al frau, aconseguir estafar a nombroses víctimes. Els convencien per fer el pagament en línia per evitar els perjudicis que podia provocar el tall del subministrament. Un cop fet l’ingrés, els estafadors retiraven el diners dels caixers o transferien els fons a tercers comptes d’altres membres de la banda, coneguts com a mules. D’aquesta manera evitaven que el diner fos bloquejat o retornar al pagador. Les trucades es feien durant el cap de setmana, quan els comerços estaven en període de màxima afluència i d’aquesta manera retardaven que les víctimes poguessin fer gestions per verificar si el deute era real. La investigació continua i no es descarta que hi puguin haver més afectats. Com a conseqüència de la pandèmia, els estafadors van canviar els comerços d’hostaleria per altres de primera necessitat, com els forns de pa. 58 detinguts i 12 investigatsDavant la dispersió de víctimes arreu de l’Estat es va crear un equip conjunt d’investigació entre la Guàrdia Civil i la Policia Nacional. En total s’han detingut 58 persones i hi ha 12 més investigades. Tots els arrestats són veïns de Barcelona i Castelló i se’ls acusa de delictes de pertinença a grup criminal, estafa i blanqueig de capitals. En total s’han fet cinc entrades i registres en els domicilis dels màxims responsables. En un d’aquests pisos es va torbar una plantació de marihuana.