Dimecres, 16 de juny de 2021 - Edició 1056
La República

Desarticulada una organització dedicada a l’explotació sexual de dones asiàtiques en locals de Barcelona i Sant Celoni

ACN Barcelona.-La Policia espanyola ha detingut sis persones i ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de dones asiàtiques per explotar-les sexualment a locals de Barcelona i Sant Celoni, […]

Avatar
Agències 06/05/2020

ACN Barcelona.-La Policia espanyola ha detingut sis persones i ha desarticulat una organització criminal dedicada al tràfic de dones asiàtiques per explotar-les sexualment a locals de Barcelona i Sant Celoni, segons ha informat el cos policial. El cos ha indicat que la investigació, iniciada el març del 2018, ha estat especialment complexa per l'”hermetisme” dels grups criminals d’origen asiàtic, que exerceixen un “ferri control sobre les víctimes”. Aquesta va començar a partir d’una denuncia procedent del servei d’atenció a les víctimes de tracta d’éssers humans, sobre l’existència d’un local a l’Eixample dret de Barcelona on ciutadanes asiàtiques exercien la prostitució i on hi podria haver algun tipus de delicte relacionat amb la tracta de persones.

A partir d’aquesta denúncia es van fer diverses inspeccions en diversos immobles de la capital catalana, on ciutadanes xineses exercien la prostitució, i es va trobar un nexe d’unió de que estarien controlades per una mateixa trama criminal. Cinc dels locals es troben a l’Eixample i Sant Marí, així com a Sant Celoni.A mitjans del 2019 va entrar en joc un testimoni protegit que va relatar com va ser traslladada a l’Estat espanyol, sent enganyada amb una falsa promesa de treball, per a finalment veure’s forçada a exercir la prostitució en un local del barri de Sant Martí. La investigació s’ha portat a terme en diferents fases i ha estat coordinada pel titular del Jujtat d’Instrucció número 21 de Barcelona i la Fiscalia Especialitzada en estrangeria. Recentment s’ha aixecat el secret de sumari. Les víctimes són principalment ciutadanes xineses que eren introduïdes a l’Estat a través de màfies amb les que adquireixen un deute econòmic i es veien abocades a exercir la prostitució en condicions “infrahumanes” per pagar-lo. Les dones eren captades en zones humils d’Àsia i un cop a Espanya, els responsables de l’organització criminal, els treien la documentació per a imposar unes “estrictes condicions laborals”. Moltes de les dones no tenien permís de residència i treball, cosa que les abocava a acceptar les condicions que els imposaven els líders de la trama, que també són d’origen asiàtic.A més, eren rotades entre els diferents immobles i moltes vegades no sabien on es trobaven pel poc contacte que tenien amb l’exterior. Les dones havien d’estar disponibles a qualsevol hora del dia durant tots els dies de l’any. 12 víctimes potencialsLa policia espanyola ha fet un total de sis registres en cinc locals de Barcelona i un altre a Sant Celoni, en els que van ser identificats 12 potencials víctimes. L’operació va acabar amb la detenció dels sis integrants del grup criminal, tots ells de nacionalitat xinesa i d’entre 40 i 47 anys. Se’ls acusa de presumptes delictes de pertinença a organització criminal, prostitució coactiva, contra els drets dels ciutadans estrangers i contra els drets dels treballadors. Els dos màxims responsables han ingressat a presó provisional. Als registres es van intervenir gairebé 30.000 euros en efectiu, així com nombrosa documentació relacionada amb els il·lícits investigats.