Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Desarticulada una organització criminal que ha estafat 200.000 euros aconseguint dades bancàries a través de trucades

ACN Tarragona / Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal que ha estafat més de 200.000 euros accedint als comptes bancaris d’una cinquantena de persones amb les dades facilitades […]

Avatar
Agències 22/07/2021

ACN Tarragona / Barcelona.-Els Mossos d’Esquadra han desarticulat una organització criminal que ha estafat més de 200.000 euros accedint als comptes bancaris d’una cinquantena de persones amb les dades facilitades per elles mateixes. Els estafadors trucaven les víctimes i es feien passar pel banc o la companyia telefònica i així aconseguien les dades, que després utilitzaven per fer-se transferències als seus comptes. En un operatiu amb nou registres en municipis de Tarragona i Barcelona la setmana passada els Mossos van detenir onze persones acusades dels delictes de pertinència a organització criminal i d’estafa. Els arrestats van passar a disposició judicial i van quedar en llibertat amb càrrecs. A un d’ells se li va retirar el passaport com a mesura cautelar.

(La notícia s’actualitza amb declaracions del cap de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de DIC, Jose Merino)L’operatiu, liderat per l’Àrea Central de Delictes Econòmics de la Divisió d’investigació Criminal (DIC) dels Mossos d’Esquadra, va ser “especialment complex” ja que alguns dels detinguts estaven contagiats de covid-19, fet que va obligar a adoptar mesures addicionals de seguretat per evitar contagis durant el dispositiu.Modus operandiEl cap de l’Àrea Central de Delictes Econòmics de DIC, Jose Merino, explica a l’ACN que la modalitat d’estafa es coneix com ‘vishing’ -combinació de ‘voice’ i ‘fishing’- perquè la captació de les dades es fa a través de trucades de veu. En una primera fase, indica, l’estafador truca i ensarrona la víctima fent-se passar per l’entitat bancària o la companyia de telèfon i aconsegueix que li faciliti l’accés a la seva banca en línia. Les trucades en aquest cas es feien des de Sud-Amèrica.En una segona fase, es facilita l’accés a altres persones que accedeixen al compte bancari de la víctima i fan transferències fraudulentes cap a comptes controlats pels estafadors. Finalment, en una tercera fase, un altre grup de persones -coneguts com ‘muleros’- retorna part dels diners als responsables de l’entramat i n’envia una altra part a l’estranger, a través d’agències d’enviament de diners. Segons els Mossos, el control dels responsables del frau sobre els ‘muleros’ era tal que fins i tot en alguns casos es van identificar denúncies dels propis ‘muleros’ en les quals manifestaven haver patit extorsions per part dels seus controladors, sota el pretext de no fer adequadament el lliurament dels diners als responsables de l’organització criminal. La investigació ha determinat també que els estafadors, a més de transferir-se saldos dels comptes bancaris de les víctimes, utilitzaven els diners robats per adquirir material electrònic, sobretot mòbils, que després venien a un preu inferior al de mercat a botigues en connivència.Els Mossos consideren desmantellada tota l’estructura criminal a Catalunya i ara estan analitzant tota la informació i documentació intervinguda per valorar el nombre total de víctimes així com actualitzar la xifra total d’estafa, que calculen que serà superior als 20.000 euros. Merino recorda que la regla “fonamental” per evitar casos com aquests és no donar mai dades sensibles per telèfon. “Ens hem d’assegurar inequívocament que el nostre interlocutor és qui diu ser i si hi ha qualsevol dubte la regla d’or és no donar cap dada personal”, insisteix.