Diumenge, 26 de març de 2023 - Edició 1704
La República

Desarticlen una organització europea dedicada al tràfic de marihuana que tenia Barcelona com a punt neuràlgic de cultiu

ACN Barcelona.-Les policies nacionals de l’Estat, els Països Baixos i Bèlgica, coordinades per l’Europol, han desarticulat una organització europea que subministrava marihuana a nivell internacional. La banda tenia Barcelona i […]

Agències 03/12/2020

ACN Barcelona.-Les policies nacionals de l’Estat, els Països Baixos i Bèlgica, coordinades per l’Europol, han desarticulat una organització europea que subministrava marihuana a nivell internacional. La banda tenia Barcelona i el seu entorn com a punt neuràlgic per al cultiu. En l’operació s’han interceptat dues tones de marihuana i s’han detingut 19 persones -14 a l’Estat, quatre als Països Baixos i una a Bèlgica-. A més, s’han fet 63 registres domiciliaris a l’Estat. L’organització estava formada per ciutadans holandesos, responsables de la trama, d’altres albanesos, encarregats del cultiu, i ciutadans espanyols, responsables d’instal·lar les plantacions en habitatges o naus de difícils accés i dotar-les de subministrament elèctric il·legal.

Les primeres investigacions van començar quan es va detectar un grup de narcotraficants que actuava a l’Estat, Bèlgica i Holanda. L’Estat espanyol era un dels punts neuràlgics de l’organització. A través d’un ciutadà espanyol localitzaven i preparaven habitatges en zones allunyades de nuclis urbans i on es pogués defraudar el subministrament elèctric. Els immobles eren llogats per ciutadans estrangers, que modificaven les dades per no ser identificats. Posteriorment preparaven els habitatges per al cultiu de marihuana i portaven a terme un procés de producció molt especialitzat, deixant una àrea dedicada a l’emmagatzematge i manipulació dels productes químics i fertilitzants, una altra per al creixement i dues més en funció de la fase de creixement de les plantes. Els ‘jardiners’ estaven a l’interior des immobles des del cultiu fins a la recol·lecció i d’ells depenia la qualitat de les plantes i el nivell de THC per a la millor venda en el mercat internacional. Una persona, d’origen albanès, s’encarregava de fer controls periòdics dels domicilis amb l’objectiu de fiscalitzar l’evolució de les plantacions i, si era necessari, millorar les tècniques de cultiu per a millorar la resistència, adaptabilitat, creixement i concentració de THC. Quan es recollia la collita i s’empaquetava, es transportava per via terrestre fins als Països Baixos, motiu pel qual s’havia escollit Barcelona i el seu entorn com a punt neuràlgic. L’organització comptava també amb dos membres d’origen holandès, que vivien temporalment a Eivissa i Tarragona. La seva funció era blanquejar els beneficis obtinguts pels cultius. Detencions simultàniesEls agents van aconseguir localitzar els principals responsables a Barcelona mentre mantenien diverses reunions amb el seu home de confiança. En finalitzar aquestes trobades, l’home de confiança es va traslladar a diversos habitatges en companyia d’un dels responsables per analitzar l’evolució de les plantacions. Després de comprovar que els cultius estaven en marxa i que la infraestructura criminal funcionava, van decidir posar rumb als Països Baixos, moment en que es van detenir de manera simultània a tots els investigats en els tres països. També es van fer els registres domiciliaris. En total es van detenir 19 persones, 14 a l’Estat, i en els registres es van interceptar 34.000 plantes de marihuana amb un pes aproximat de dues tones, 467 quilos de cànem, 1,5 quilograms d”speed’, 20.000 euros en efectiu, 14 vehicles i una arma curta. El grup hauria defraudat més d’1,5 MEUR en fluid elèctric, tot això fent ús de persones que prestaven els seus coneixements a temps parcial i emmascarant la seva feina com una activitat legal. També feien ús de passaports i documents d’identitat italians, grecs i eslovens, tots falsificats, per a dificultar la seva identificació.