Dimarts, 22 de juny de 2021 - Edició 1062
La República

Denuncien la presència de 38 possibles menors al CIE de la Zona Franca el 2019

ACN Barcelona.-L’ONG Migra Studium ha denunciat que el 2019 es van produir “vulneracions molt greus de drets” al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, on van detectar “la […]

Avatar
Agències 05/05/2020

ACN Barcelona.-L’ONG Migra Studium ha denunciat que el 2019 es van produir “vulneracions molt greus de drets” al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca, on van detectar “la presència de 38 possibles menors i l’internament de persones amb problemàtiques psiquiàtriques i amb discapacitat”. L’entitat denuncia “una gestió arbitrària” del centre que afecta “el dret de defensa i la tutela judicial dels interns”. Indiquen que en “abundants casos” els interns han manifestat “haver patit tracte racista, degradant o intimidatori o fins i tot haver patit agressions físiques”. També lamenten que “el dret de defensa i la tutela judicial dels drets dels interns està greument en joc per actuacions jurídiques molt deficients d’advocats i magistrats”.

En motiu de la pandèmia del coronavirus el 19 de març del 2020 es van posar en llibertat els darrers estrangers interns, recorda l’entitat. “Des de fa més d’un mes, encara que per circumstàncies excepcionals, estem experimentant que podem viure sense CIE”, apunten.L’any passat Migra Studium va atendre 170 interns a qui va fer 535 visites individualitzades, amb una mitjana d’unes tres visites per persona interna. L’entitat també va fer més de 160 accions de defensa jurídica en favor de les persones del CIE. Indiquen que el 2019 més de mil persones van estar al centre.En l’informe CIE 2019, que han fet públic aquest dimarts, denuncien la presència de 38 pressumptes menors, dels quals “sis van res reconeguts com a tals i van passar a disposició de la DGAIA”. Durant l’any els voluntaris van visitar 14 persones amb malalties físiques i 14 amb transtorns o malalties mentals, així com un intern amb sordmudesa, que va ser expulsat al seu país d’origen.L’entitat conclou que “mantenir el CIE operatiu no només és ineficient, sinó profundament injust, doncs és un espai d’arbitrarietat i de vulneració de drets”. Per aquest motiu Migra Studium reitera la seva petició de “tancament definitiu” del CIE de la Zona Franca.