Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Demòcrates apunta que el Govern utilitzi fons dels pressupostos si el Tribunal de Comptes rebutja l’aval de l’ICF

ACN Barcelona.-El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, ha apuntat que el Govern pagui directament amb fons dels pressupostos de la Generalitat les fiances que reclama el Tribunal de Comptes si […]

Avatar
Agències 23/07/2021

ACN Barcelona.-El líder de Demòcrates, Antoni Castellà, ha apuntat que el Govern pagui directament amb fons dels pressupostos de la Generalitat les fiances que reclama el Tribunal de Comptes si l’òrgan rebutja l’aval a través de l’Institut Català de Finances (ICF). “El Govern té l’obligació ètica, moral i política de defensar i cobrir els servidors públics. Espero que prosperi l’aval de l’ICF i, si no fos el cas, crec que el Govern estarà obligat a buscar qualsevol mecanisme inclòs els fons pressupostaris directament”, ha afegit. D’altra banda, ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que “reorienti” el pacte nacional per l’amnistia i l’autodeterminació. Segons Castellà, l’autodeterminació és un dret i no un objectiu polític.

Castellà ha afirmat que no té cap sentit el plantejament del Tribunal de Comptes sobre l’acció exterior de la Generalitat entre el 2011 i el 2017 ” a no sé que s’estigui utilitzant des del punt de vista repressiu”. El líder de Demòcrates, partit que està dins del grup de Junts al Parlament, ha defensat que l’embargament del patrimoni dels ex alts càrrecs no hauria de ser l’opció. Considera que el Govern ha actuat bé buscant el mecanisme a través de l’ICF i ha demanat que actuï de la mateixa manera en cas que el Tribunal de Comptes tombi aquesta via. “Estic convençut que el Govern actuarà amb tota la diligència com ha fet fins ara i amb tota la voluntat política per donar cobertura a una injustícia d’aquest tipus”, ha conclòs. D’altra banda, Castellà considera un “error” plantejar que el dret a l’autodeterminació és un objectiu polític. I, per això, creu que l’objectiu és la independència. “El pacte que s’hauria de convocar és per l’amnistia i la independència. Si no s’obre la porta a posar en dubte si tenim o no el dret a l’autodeterminació. Els drets es tenen i no es marquen com a objectiu polític”, ha argumentat en referència a la iniciativa que vol impulsar Aragonès. Castellà també s’ha dirigit a ERC i Junts per instar-los a desenvolupar la part de l’acord de govern que diu que s’ha d’establir la via de la confrontació si fracassa la taula de diàleg. El líder de Demòcrates s’ha mostrat convençut del fracàs del diàleg, que es reprendrà al setembre, i ha remarcat que “l’única via possible i realista és la via unilateral”.Segons Castellà, l’independentisme no ha de caure en el “parany” de passar pàgina de l’1-O i ha alertat que l’estat espanyol està utilitzant el binomi indults i repressió per fer “xantatge” i “intentar liquidar el conflicte polític”.Carles Puigdemont i Jordi Cuixart, medalla Carrasco i Formiguera 2020 i 2021La fundació FunDem (Fundació Demòcrata) , Demòcrates i la família del polític han decidit atorgar la medalla Carrasco Formiguera a l’expresident Carles Puigdemont (2020) i al president d’Òmnium, Jordi Cuixart (2021). L’any passat no es va atorgar aquesta distinció a causa de la pandèmia per la covid-19. El president de la FunDem, Jordi Mas, ha destacat que Puigdemont va liderar el procés cap referèndum de l’1-O i que “manté intacta la flama del govern legítim”. I de Cuixart n’ha destacat el seu “lideratge civil i autoritat moral” que, segons ha dit, s’han vist augmentats durant els anys de presó i pel judici de l’1-O.