Dijous, 23 de setembre de 2021 - Edició 1155
La República

Debat al Congrés sobre la renúncia de les retribucions dels diputats en plena crisi del coronavirus

ACN Madrid .-La crisi del coronavirus ha obert un nou debat al Congrés. Diverses iniciatives aposten perquè els diputats renunciïn a les seves retribucions, en forma d’indemnitzacions, mentre duri la […]

Avatar
Agències 02/04/2020

ACN Madrid .-La crisi del coronavirus ha obert un nou debat al Congrés. Diverses iniciatives aposten perquè els diputats renunciïn a les seves retribucions, en forma d’indemnitzacions, mentre duri la situació d’alarma en què la cambra baixa ha reduït dràsticament l’activitat. El PSOE ha anunciat aquest dijous que els seus parlamentaris destinaran les indemnitzacions que reben a lluitar contra la covid-19. El diputat socialista Odón Elorza també ha fet públic que ha renunciat a les dietes per desplaçament de l’abril i la CUP ha enviat una carta a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, demanant que la Mesa es pronunciï. Les indemnitzacions tenen una retribució mensual de 1.921,20 euros per als de fora de Madrid i de 917, 03 euros per als de Madrid.

Les fonts consultades apunten que la presidència de la cambra baixa té seriosos dubtes sobre si pot o no decidir deixar d’abonar, totalment o parcialment, les retribucions dels parlamentaris. Per això, ha traslladat l’escrit dels cupaires a la Secretaria General perquè s’estudiï i s’inclogui a l’ordre del dia de la propera reunió de la Mesa. També s’ha traslladat la renúncia d’Elorza al mateix òrgan, que té delegada la facultat d’ordenar els pagaments. No són els únics partits que aposten públicament per aquesta mesura. La líder de Cs, Inés Arrimadas, també ha llençat una petició als diputats perquè renunciïn al cobrament de desplaçaments. En aquest sentit, ha demanat a la Mesa que tant els plens com les comissions que es facin durant el confinament siguin telemàtiques, facilitant així que es puguin retallar els sous dels diputats. Altres formacions com JxCat, el Partit Regionalista Càntabre (PRC) o el Foro Astúries també s’han mostrat favorables a que es donin les dietes de desplaçaments i d’allotjament que reben els parlamentaris a la lluita contra el virus. El precedent, al Parlament Precisament, la Mesa del Parlament ha acordat aquest dimarts que els diputats donin part del salari del mes de març referent a les dietes per desplaçaments al combat contra la pandèmia. L proposta, formulada pel president de la cambra, Roger Torrent, ha estat acceptada. Segons els càlculs, si tots els diputats hi renuncien es donaran uns 246.693 euros mensuals.La Mesa decidirà la setmana vinent com s’ha d’articular la donació de l’abril. Entre les possibilitats, hi ha que la cambra no les aboni i faci una donació directa a entitats que combaten l’epidèmia o bé es retornin al Govern i es destinin al Departament de Salut.