Diumenge, 20 de juny de 2021 - Edició 1060
La República

De Guindos reclama una retirada d’estímuls “prudent” per evitar insolvències o una “zombificació” de l’economia

ACN Madrid.-El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha alertat de la baixa rendibilitat del sector bancari i d’un possible increment de les insolvències d’empreses a conseqüència […]

Avatar
Agències 09/04/2021

ACN Madrid.-El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha alertat de la baixa rendibilitat del sector bancari i d’un possible increment de les insolvències d’empreses a conseqüència de la pandèmia. Davant aquesta situació, ha reclamat una retirada dels estímuls “prudent i gradual” per evitar una paralització de la recuperació o una “zombificació” de l’economia europea. L’exministre d’Economia, Indústria i Competitivitat també s’ha referit a la situació a Espanya i ha situat el manteniment de la solvència bancària i la competitivitat econòmica com a elements “claus” per sortir de la crisi.

De Guindos ha fet aquestes declaracions en un seminari web organitzat aquest divendres per l’Associació Espanyola de Consultors d’Empresa (AECEM) per tractar la situació econòmica i les perspectives per la zona euro. L’alt càrrec del BCE ha afirmat que el primer trimestre del 2021 serà “pitjor” del previst, però ha volgut donar un missatge tranquilitzador assegurant que “a mitjà termini els riscos són molt més equilibrats”. A més, De Guindos ha afegit que la inflació ha fet un “salt important” passant de valors negatius als positius en els dos primers mesos del 2021.Un dels “riscos” que cal vigilar en la sortida de la crisi de la covid, segons De Guindos, és “la possibilitat de nexe negatiu entre empreses, els bancs i el risc sobirà” que fins ara “s’ha evitat” i que, si es donés, podria “incrementar les insolvències” cosa que afectaria els balanços dels bancs que necessitarien provisions i l’estructura del capital, de crèdit i d’activitat en general.Un altre factor preocupant segons el vicepresident del BCE és “la baixa rendibilitat del sector bancari” que porta a una “possibilitat d’infraprovisionament” dels bancs. Tot i aquesta preocupació, el directiu ha assegurat que el sector bancari espanyol “no genera dubtes i segueix mantenint el flux de crèdit”, cosa que fa que “l’economia espanyola continuï sent competitiva”.Tenint en compte el context que ha deixat la pandèmia, ha alertat que “la retirada de mesures de suport ha de ser prudent i graudual” perquè si no la “recuperació es podria aturar”. De Guindos ha afegit que cal “evitar la zombificació de l’economia de la zona euro” i que és necessari fer equilibris perquè “les ajudes no es destinin a mantenir empreses vives que no ho haurien de ser”.En aquest sentit, ha apuntat “dues claus per sortir de la crisi” que són mantenir la solvència del sector bancari i la competitivitat de l’economia espanyola “per aprofitar la tirada del comerç internacional”, ajudant, també a augmentar la mida de les empreses.De Guindos ha estat precedit pel president de la patronal CEOE, Antonio Garamendi, que ha assegurat que la injecció de liquiditat per part del BCE “ajuda” l’economia espanyola però “preocupa que no sigui un miratge i gastem diners en coses que no hauríem”. En aquest sentit, ha pronosticat que s’haurà de “treballar amb molt rigor per superar la crisi”.