Dijous, 22 d'octubre de 2020 - Edició 819
La República

De Guindos diu que “queda munició” al programa del BCE pel covid-19 però obre la porta a fer “ajustos”

ACN Barcelona.-El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, ha assegurat aquest divendres que el programa específic de Frankfurt per lluitar contra els efectes de la pandèmia de covid-19, amb una […]

Avatar
Agències 18/09/2020

ACN Barcelona.-El vicepresident del BCE, Luis de Guindos, ha assegurat aquest divendres que el programa específic de Frankfurt per lluitar contra els efectes de la pandèmia de covid-19, amb una dotació total de 1,35 bilions d’euros, encara té “munició disponible per continuar actuant”. Malgrat això, De Guindos ha obert la porta a “reajustar” i “reconduir” el programa si és necessari. En un acte de Foment, l’exministre espanyol ha celebrat els resultats de les iniciatives preses fins ara des de Frankfurt i Brussel·les, i ha dit que les institucions europees han actuat com un “autèntic paraigües” en una crisi “d’una magnitud sense precedents”.

“Si Espanya no hagués tingut el paraigües d’Europa, a banda de la crisi sanitària i econòmica, hauríem tingut una crisi molt més greu, estaríem parlant de la prima de risc, i això no seria, en absolut, positiu”. “En moments com aquest es mostra amb una claredat tremenda la necessitat d’estar a Europa”, ha afegit. “Ho estem passant malament, però dividits i aïllats seria molt i molt pitjor”, ha sentenciat. De Guindos ha dit que després de les mesures per impulsar la liquiditat dels bancs, el programa temporal del covid i la flexibilització d’alguns requeriments de supervisió, s’han “suavitzat” les tensions que s’havien vist a principis de març en els mercats de deute públic. Tot i això, ha admès que l’objectiu principal del BCE, que es mantenir la inflació propera al 2%, no s’està assolint, i per això ha dit que “si es donen les circumstàncies” es podria adaptar el programa actual.De Guindos ha reconegut que Espanya ha caigut més que la resta de l’Eurozona en la crisi econòmica del coronavirus, cosa que ha atribuït al fet que hi hagi “moltes microempreses”, o a la dependència del sector serveis i del turisme. A més, l’exministre també ha dit que “la bona governança és un dels factors determinants” per a l’evolució de l’economia. “La qualitat institucional, en circumstàncies excepcionals, importa molt”, ha avisat.

Relacionats