Dimarts, 27 de juliol de 2021 - Edició 1097
La República

De Guindos alerta que l’economia torna a presentar “senyals de debilitament” i recomana mantenir els estímuls fiscals

ACN Barcelona.-El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha alertat que l’economia europea torna a presentar “senyals de debilitament” i recomana mantenir els estímuls fiscals per evitar […]

Avatar
Agències 05/07/2021

ACN Barcelona.-El vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos, ha alertat que l’economia europea torna a presentar “senyals de debilitament” i recomana mantenir els estímuls fiscals per evitar una caiguda de l’activitat. “És fonamental que la retirada d’estímuls sigui gradual; […] és més important equivocar-nos per prudents que per precipitats”, ha subratllat en la trobada ‘Els grans de la banca en l’àmbit europeu’, organitzada aquest dilluns per l’IESE. En la seva intervenció, l’exministre d’economia del govern espanyol ha apuntat que la inflació pot arribar a situar-se per sobre el 3% a finals d’any –l’objectiu és que es mantingui lleugerament per sota el 2%- i ha destacat la importància que aquesta tendència sigui “temporal”.

De Guindos ha celebrat que als mercats es respira “un creixent optimisme”, però avisa que encara hi ha “riscos i reptes” com podrien ser la rendibilitat dels bancs, unes empreses que han fet unes provisions que podrien ser “insuficients”. “És probable que la qualitat dels actius minvi a mesura que es retirin els estímuls”, ha alertat. Aquesta problemàtica, lligada a les conseqüències que pot comportar el canvi climàtic per a l’estabilitat del sector financer, pot ser “letal”, segons De Guindos. “Calculem que el 10% dels bancs més vulnerables pot estar en perill per riscos d’impagament”, ha pronosticat.No obstant això, també ha volgut llençar un missatge d’optimisme per com està evolucionant l’economia després de la pandèmia. “Fa un any crèiem que hi hauria una onada d’insolvències corporatives, però aquest fenomen pràcticament no ha existit”, ha dit.Per altra banda, i tal com han comentat minuts abans els màxims representants de la patronal bancària AEB i de l’Autoritat Bancària Europea (EBA, per les seves sigles en anglès), és “molt important” aconseguir un major grau d’integració al sector bancari europeu per impulsar fusions transnacionals. “Ens trobem que cada país té problemes molt específics, amb insolvències molt diverses”, ha comentat. “Fins que no hi hagi fusions transnacionals tindrem moltes dificultats per tenir un mercat únic a la zona euro”, ha conclòs.