Dissabte, 12 de juny de 2021 - Edició 1052
La República

Darias recorda a Vergés la importància de les segones dosis i confia que arribaran més vacunes

ACN Madrid.-Carolina Darias ha recordat a Alba Vergés la importància de les segones dosis de les vacunes contra la covid-19 davant la proposta de la consellera de Salut d’allargar el […]

Avatar
Agències 14/04/2021

ACN Madrid.-Carolina Darias ha recordat a Alba Vergés la importància de les segones dosis de les vacunes contra la covid-19 davant la proposta de la consellera de Salut d’allargar el termini per posar les de Pfizer que tocarien al col·lectiu de 70 a 79 anys i poder protegir, així, el màxim de població. També li ha recordat que està previst que el ritme d’arribada de vaccins augmenti en les pròximes setmanes. La ministra de Sanitat ho ha explicat després del Consell Interterritorial de Salut (CIS), i ha afegit que, per poder debatre la qüestió amb la màxima informaió, ha demanat a Vergés un estudi impulsat per la Conselleria que situa en un 50% la protecció amb la primera dosi de Pfizer i en un 80% quan la pauta és completa, segons Darias.

D’aquesta manera, la ministra de Sanitat no ha tancat la porta a la proposta de Vergés, però tampoc s’hi ha mostrat obertament favorable. Darias ha recordat que les propostes que es porten al Consell Interterritorial són debatudes primer a la Ponència de Vacunes i després a la Comissió de Salut Pública, abans d’elaborar un dictamen que serà el que aprovarà, o no, el CIS.En aquest sentit, Darias ha considerat que, abans de prendre una decisió, és una qüestió a tenir en compte l’anunci que ha fet avui mateix la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, segons el qual Pfizer avançarà 50 milions de dosis previstes per al quart trimestre de l’any al segon, per pal·liar els entrebancs que hi ha hagut amb AstraZeneca i amb Janssen. La ministra de Sanitat ha indicat que d’aquests 50 milions a Espanya n’hi correspondran entre 4 i 5, que s’afegiran als vaccins ja compromesos per al segon trimestre de l’any.Entre aquests, hi ha previstos els de Janssen, aturats temporalment fins que l’EMA emeti dictamen després dels casos de trombosi entre persones vacunades amb aquest producte que hi ha hagut als EUA. Darias confia que la decisió de l’agència europea del medicament sigui similar a la que va prendre amb AstraZeneca, quan va subratllar que els beneficis del vaccí són superiors als riscos, de tal manera que les dosis de Janssen -avui mateix n’han arribat a Espanya a la vora de 170.000- ja es podrien distribuir a les Comunitats Autònomes. S’espera que l’EMA prengui la decisió en els pròxims dies.Amb l’objectiu de vacunar “quan abans millor” la població de més de 60 anys, l’estratègia del Pla de Vacunació marca que el vaccí de Janssen es començaria a administrar a les persones de 79 anys cap a avall (al costat dels que ja s’estan posant de Pfizer i Moderna), mentre que la d’AstraZeneca ja s’està posant a les de 60 cap a amunt. En aquest sentit, ha indicat que “és prioritat aquesta setmana” acabar de vacunar el grup d’edat de persones de més de 80 anys. Un 95% del col·lectiu ha rebut la primera dosi, i entre un 54 i un 55% ja tenen la pauta completa, segons les dades que ha aportat la ministra.Una altra qüestió que queda per resoldre és què passa amb les persones de menys de 60 anys que havien rebut la primera dosi d’AstraZeneca abans que el CIS decidís restringir-la al grup d’edat d’entre 60 i 69 anys. Darias ha indicat que s’està treballant “de manera intensa” amb els diferents actors per acordar una resposta conjunta, que ha esperat poder compartir al CIS “en breus dies”.