Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Cuixart: “Tornar-ho a fer és la millor resposta col·lectiva a la sentència”

ACN Barcelona.-El president d’Òmnium Cultural, Jord Cuixart, ha assegurat, quan fa un any de la sentència de l’1-O, que “1.094 dies després tornar-ho a fer és la millor resposta col·lectiva […]

Avatar
Agències 14/10/2020

ACN Barcelona.-El president d’Òmnium Cultural, Jord Cuixart, ha assegurat, quan fa un any de la sentència de l’1-O, que “1.094 dies després tornar-ho a fer és la millor resposta col·lectiva a la sentència”. Ho ha dit mitjançant una carta llegida en un col·loqui organitzat per l’entitat on s’ha analitzat els efectes d’aquell dictamen del TS. Cuixart ha celebrat que avui “l’Estat espanyol és més dèbil i la societat civil organitzada, més forta” i ha garantit que ho tornaran a fer “perquè ho exigeix aquest present d’injustícia” i perquè “davant d’una condemna als drets col·lectius, exercir-los és la millor manera de protegir-los”. El vicepresident, Marcel Mauri, ha alertat que la sentència “crea un precedent perillós per a l’exercici de drets fonamentals”

Al col·loqui, l’advocada de Cuixart, Marina Roig, ha advertit que “no hi ha marge de maniobra per reinterpretar el delicte de sedició”: “Si segueix existint se seguirà criminalitzant la protesta”. I ha reclamat l’amnistia com a única eina vàlida, ja que la reforma del Codi Penal o els indults recaurien sobre nou persones, quan hi ha “més de 2.800 persones afectades”.La codirectora d’Irídia i membre d’International Trial Watch, Anaïs Franquesa, ha considerat que, en el marc del judici es van produir vulneracions de drets humans com “el dret a manifestació, la llibertat d’expressió i el principi de legalitat”. Finalment, Laia Serra, membre de l’Associació Catalana per la Defensa dels Drets Humans i Comissió de Defensa de l’ICAB, ha lamentat que aquest tipus de sentències tenen un efecte “dissuasori”. “En molts casos del dia a dia la gent té por, no confia en la judicatura i són molt conscients del context repressiu desfavorable”, ha avisat.