Dimecres, 29 de juny de 2022 - Edició 1434
La República

Cs veu la reforma de la llei de política lingüística com “un bunyol jurídic” i avisa que no té “cap mena de viabilitat”

ACN Barcelona – El portaveu parlamentari de Cs, Nacho Martín Blanco, ha qualificat la proposta de reforma de la llei de política lingüística que proposen ERC, PSC i comuns de […]

Agències 17/05/2022

ACN Barcelona – El portaveu parlamentari de Cs, Nacho Martín Blanco, ha qualificat la proposta de reforma de la llei de política lingüística que proposen ERC, PSC i comuns de “bunyol jurídic” i ha avisat que no té “cap mena de viabilitat”. En roda de premsa al Parlament, ha advertit que aquesta modificació no dona compliment a la sentència que obliga a fer el 25% d’assignatures en castellà i ha argumentat que a la proposta de text no s’hi explicita aquest percentatge. En aquest sentit, ha insistit que si passat el termini donat pel TSJC no s’acaba fent una segona assignatura troncal en castellà aniran als tribunals.

Durant la roda de premsa Martín Blanco ha assegurat que la proposta d’ERC, PSC i comuns és “un engany” que busca “evitar el compliment de la sentència”. Per a Cs, amb la reforma de la llei de política lingüística es vol “evitar la claredat” i ha denunciat que s’estigui intentant “tripijocs i subterfugis” per tal d’aconseguir-ho. En tota aquesta polèmica, Martín Blanco ha criticat especialment el paper del PSC, a qui ha acusat de voler “apuntalar l’exclusió del castellà a les aules”.

Per tot plegat el portaveu ha insistit que si no s’acaba fent en castellà una segona assignatura troncal a banda de la de llengua castellana esgotaran “totes les vies parlamentàries i sobretot jurídiques per defensar els drets dels ciutadans”. “Tot el que no sigui fer complir la sentència és desobeir els tribunals”, ha resolt. Segons Martín Blanco, els ciutadans de Catalunya estan “sotmesos a una enorme indefensió” en la qüestió lingüística.

<strong>Tornada del Rei emèrit</strong>

El portaveu del grup taronja també s’ha referit a la possible tornada del Rei emèrit a l’Estat i ha assegurat que és “una decisió personal d’un ciutadà lliure”. “El Rei emèrit és un ciutadà lliure sense cap mena de cosa que l’impedeixi tornar a Espanya”, ha remarcat Martín Blanco, que ha insistit que Joan Carles I “es pot moure amb absoluta normalitat per tot arreu”. “Espanya és casa seva, és normal que vulgui tornar”, ha reblat.