Dimarts, 21 de març de 2023 - Edició 1699
La República

Cs presentarà una esmena a la totalitat al pressupost perquè “allarga una despesa faraònica” en qüestions “supèrflues”

ACN Barcelona – El portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha anunciat que el grup taronja presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos perquè, segons ha denunciat, […]

Agències 07/02/2023

ACN Barcelona – El portaveu de Cs al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha anunciat que el grup taronja presentarà una esmena a la totalitat als pressupostos perquè, segons ha denunciat, “continuen allargant una despesa faraònica en infraestructures i estructures que són supèrflues”. “Tornen a destinar diners públics que haurien d’anar a coses fonamentals a qüestions escadusseres”, ha criticat durant una roda de premsa al Parlament. Martín Blanco ha allunyat la possibilitat de poder portar els comptes al Consell de Garanties Estatutàries perquè, segons ha criticat, Vox “no hi té interès” tot i que al seu parer els comptes són “manifestament inconstitucionals”. Cal com a mínim dos grups parlamentaris o una desena part dels diputats per poder recórrer a l’ens.

El portaveu parlamentari s’ha queixat que el grup d’ultradreta ja hagi avançat que no pretén demanar un dictamen al CGE. De fet, des de Vox creuen que aquest òrgan consultiu és “prescindible”, “polititzat” i que “s’hauria de tancar”. A més, Martín Blanco ha lamentat que la Mesa del Parlament rebutgi considerar el PPC -que no té grup parlamentari propi i forma part de grup mixt- un grup com a tal. Això, segons ha dit,  “és un frau de llei del Reglament” i “perjudica i impedeix” la seva “capacitat d’acció política”.

Precisament per això ha allunyat la possibilitat de portar els comptes al CGE, ja que es necessita o bé dos grups parlamentaris o bé una desena part dels diputats que ho demanin i només amb Cs no es compleix cap de les dues condicions. “Això ens deixa a Cs com els únics garants per evitar que uns pressupostos que tenen partides de qüestionable constitucionalitat s’aprovin”, ha lamentat.

El portaveu ha subratllat que amb el pacte de pressupostos del Govern amb PSC i comuns “ja es perfila ‘de facto’ un tripartit”, que ha augurat que serà “tan nefast com el que hi va haver del 2003 al 2010”. També ha criticat el “seguidisme” del PSC.

<strong>Judici a Laura Borràs</strong>

Martín Blanco també s’ha referit al judici a la presidenta del Parlament suspesa, Laura Borràs, que comença aquest divendres i ha remarcat que el debat sobre quins partits li donaran suport a l’entrada del TSJC és “lamentable”, després que tant ERC com la CUP hagin anunciat que no hi aniran perquè no consideren que el seu cas sigui “repressió”.

Segons el portaveu de Cs els arguments de republicans i cupaires “són d’allò més curiosos” perquè, al seu parer, cap de les causes contra independentistes estan vinculades al dret a l’autodeterminació sinó que són també “per delictes molt greus” com la malversació. “No hi ha cap diferència entre els delictes de Borràs i els delictes pels quals s’ha condemnat els líders de procés”, ha dit, i ha afegit que “robar diners als catalans i malgastar-los amb l’objectiu de fer un referèndum il·legal no és ni molt menys més noble o lloable que beneficiar a l’amiguet de torn com ha fet Borràs”.

<strong>Proposició de llei contra les ocupacions</strong>

En relació a la proposició de llei de Junts contra els ocupacions delinqüencials que està previst que es voti al ple d’aquesta setmana Martín Blanco ha dit que continuen negociant per provar de consensuar un text. Segons ha explicat, li agradaria que l’acord fos entre grups “tan diversos” com Junts, PSC, Cs i el PPC.

 

El portaveu del grup parlamentari ha dit que la llei de Junts “no és ni de bon tros perfecta” però ha remarcat que és “un avenç”. De totes maneres, ha criticat que Junts hagi “despertat” ara “després de tants anys amb un discurs altermundista, antisistema i perillós per al respecte a la propietat privada”. “Aprofitem aquesta oportunitat oportunista en el canvi de posicionament de Junts i intentarem millorar la proposició de llei”, ha explicat.