Dimarts, 3 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

Cristina Fallarás guanya la 3a edició del Premi de Periodisme María Luz Morales

ACN Barcelona.-La periodista i escriptora Cristina Fallarás ha guanyat la 3a edició del Premi de Periodisme María Luz Morales per l’article ‘Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas […]

Avatar
Agències 08/07/2019

ACN Barcelona.-La periodista i escriptora Cristina Fallarás ha guanyat la 3a edició del Premi de Periodisme María Luz Morales per l’article ‘Femenino funeral: el lamentable recuento de las mujeres asesinadas durante 2017’, publicat al diari digital ‘Público’. Així mateix, l’accèssit s’ha atorgat a la periodista italiana Emanuela Zuccalà pel reportatge multimèdia ‘Crossing de River. Mujeres africanas en lucha contra la mortalidad materna’, publicat al blog Planeta Futuro del diari ‘El País’. El Premi de Periodisme María Luz Morales està organitzat per la Fundació Catalunya La Pedrera i l’Observatori Cultural de Gènere, amb la col·laboració del diari ‘Ara’, i està dedicat a premiar treballs periodístics que versin sobre l’apoderament de les dones i els feminismes. L’acte d’entrega dels premis és aquesta tarda a La Pedrera.

En aquesta edició han format part del jurat: Marga Viza, directora de Cultura de la Fundació Catalunya La Pedrera; Esther Vera, directora del diari ‘Ara’; Mavi Carrasco, presidenta de l’ADPC, Associació de Dones Periodistes de Catalunya; la sociòloga Marina Subirats, els periodistes Ariadna Oltra (TV3) i Lluís Reales (BTV), i l’escriptora Mª Àngels Cabré, directora de l’Observatori Cultural de Gènere.El Premi María Luz Morales ret homenatge a l’escriptora i periodista cultural del mateix nom, nascuda l’any 1889 i que va morir el 1980. Morales, d’origen gallec però resident des de nena a Barcelona, va començar la lleva llarga trajectòria abans de la República, va cultivar entre d’altres la crítica cinematogràfica i va ser la primera directora d’un diari d’abast nacional, en concret de ‘La Vanguardia’ durant la Guerra Civil. Durant el franquisme va mantenir la seva abundant producció, tant literària com periodística i, com a prestigiosa crítica teatral, va rebre el Premi Nacional de Teatre. Recentment la seva obra ha començat a ser recuperada amb l’edició dels seus records dels anys 30, titulats ‘Alguien a quien conocí’ (Editorial Renacimiento).