Dijous, 16 de setembre de 2021 - Edició 1148
La República

Creix un 73% el nombre d’empreses que es dediquen al sector 5G a Catalunya en poc més d’un any

ACN Barcelona.-El sector del 5G a Catalunya creix de forma exponencial, malgrat que encara és molt incipient. En poc més d’un any, el nombre d’empreses que s’hi dediquen a Catalunya […]

Avatar
Agències 15/07/2020

ACN Barcelona.-El sector del 5G a Catalunya creix de forma exponencial, malgrat que encara és molt incipient. En poc més d’un any, el nombre d’empreses que s’hi dediquen a Catalunya ha augmentat un 73%, segons un estudi elaborat per ACCIÓ i el Departament de Polítiques Digitals. Catalunya té 38 empreses que treballen en l’àmbit del 5G, que de manera agregada facturen 88 milions d’euros i generen 150 llocs de feina. El 55% d’aquestes empreses són pimes, el 27% tenen menys de 10 anys de vida i un 16% són startups. A més, un 29% són exportadores i un 13% té filials a l’estranger. El 5G a Catalunya s’utilitza en la indústria, les infraestructures, el transport, la mobilitat, la comunicació, la salut i el turisme.

De fet, les empreses incloses en l’estudi es dediquen, en el 63% dels casos, al desenvolupament de solucions. Un 16% són fabricants d’equip, un 13% proveïdores de xarxa o infraestructures i un 8% integradores de la tecnologia. A banda d’empreses, també hi ha universitats, centres de recerca i desenvolupament, o institucions i associacions que es dediquen al 5G a Catalunya, com la UPC, la Fundació i2CAT, el CTTC, el Mobile World Capital, la GSMA o el 5G Barcelona. Segons l’estudi d’ACCIÓ, malgrat que el sector encara sigui molt emergent, “Catalunya és una de les zones pioneres on s’estan impulsant projectes de recerca i proves pilot basats en aquesta tecnologia”. Entre els exemples més il·lustratius hi ha el Corredor 5G del Mediterrani, avalat recentment per la Comissió Europea. Gràcies al 5G, les connexions seran més estables i segures, i es podran controlar en temps real aparells situats a milers de quilòmetres, des de cotxes fins a equipaments mèdics. El 5G també és essencial per al desenvolupament de la Internet de les Coses. La millora de l’experiència de videojocs en realitat virtual, l’alta definició en les videotrucades, el cotxe autònom o la telemediciona són algunes de les aplicacions concretes del 5G. L’any passat, la conselleria de Polítiques Digital va aprovar l’Estratègia 5G de Catalunya, que pretén donar suport al desplegament d’aquesta tecnologia al país i que pugui atraure inversions d’altres llocs del món.