Dilluns, 20 de març de 2023 - Edició 1698
La República

Creix gairebé un 87% en un any el nombre de dones en risc de vulnerabilitat psicosocial ateses a Vall d’Hebron

ACN Barcelona – El nombre de dones en risc de vulnerabilitat psicosocial ateses a l’Hospital Vall d’Hebron ha crescut un 86,9% el 2022 en comparació amb l’any anterior. La Unitat […]

Agències 07/03/2023

ACN Barcelona – El nombre de dones en risc de vulnerabilitat psicosocial ateses a l’Hospital Vall d’Hebron ha crescut un 86,9% el 2022 en comparació amb l’any anterior. La Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental de l’hospital, que garanteix atenció social, psicològica i sanitària per detectar problemes socioeconòmic, de violència de gènere, l’estrès en embarassades menors d’edat, casos d’addicions o problemes mentals que poden afectar el benestar fetal i la salut de la mare, va atendre 270 dones l’any 2022. El 10% de les mares que han donat a llum a Vall d’Hebron en el darrer any han necessitat suport del Treball Social Sanitari.

Segons l’hospital, l’increment de casos s’ha degut tant a la feina de la Unitat d’Obstetrícia Social i Salut Mental, que n’ha facilitat la detecció, com a l’augment de situacions de vulnerabilitat. Aquesta unitat especialitzada, que es va crear el 2021, està integrada dins del programa de Psiquiatria Perinatal per acompanyar les dones embarassades amb risc de vulnerabilitat social durant l’embaràs i el primer any de postpart. L’any 2019, Vall d’Hebron va detectar 71 dones amb perfil vulnerable; l’any 2020, 82, i l’any 2021, 145 dones.

“Detectar aquestes alteracions amb antelació és una eina important per prevenir més dificultats en el vincle”, ha assenyalat la doctora María Emilia Dip. “Les mares són els fonaments de la bona salut mental de la societat, com més mares amb vincles saludables amb els seus fills tinguem, més saludable serà la salut mental de la societat”, ha argumentat.

A la Unitat d’Obstetrícia Social i Salut mental de Vall d’Hebron hi treballa un equip interdisciplinari de professionals.