Dimecres, 23 de juny de 2021 - Edició 1063
La República

Creix el nombre d’operacions logístiques durant el 2020 però cau un 26% la superfície contractada

ACN Barcelona.-Les operacions logístiques han crescut durant el 2020 però s’han contractat menys metres quadrats que l’any anterior, segons l’informe trimestral de BNP Paribas Real Estate. L’activitat logística manté la […]

Avatar
Agències 25/01/2021

ACN Barcelona.-Les operacions logístiques han crescut durant el 2020 però s’han contractat menys metres quadrats que l’any anterior, segons l’informe trimestral de BNP Paribas Real Estate. L’activitat logística manté la mateixa línia de la resta de l’any i no s’ha vist afectada per l’arribada de la pandèmia, ja que, fins i tot la demanda s’ha mostrat més dinàmica, registrant més operacions que el 2018 i 2019, assenyala la consultora immobiliària. Tot i això durant l’any 2020 s’han contractat un total de 436.694 metres quadrats de superfície logística, una caiguda del 26% respecte a l’any anterior. Una de les operacions més destacades de l’últim trimestre ha sigut l’acord per instal·lar un centre d’Amazon a l’antiga fàbrica de General Cable a Montcada.

La contractació registrada durant l’últim trimestre de l’any ha sumat un total de 107.419 metres quadrats, el que suposa un 13,6% menys que el mateix període de l’any 2019 i un descens del 16,2% respecte al tercer trimestre del 2020. Aquests ajustaments en la contractació es deuen, principalment al descens mitjà de les operacions, indica la consultoraSi s’analitza la contractació semestral, es veu com el segon semestre ha estat més dinàmic, aconseguint 236.033 metres quadrats, pels 200.661 metres quadrats registrats durant els sis primers mesos de l’any, quan es va notar més la irrupció de la pandèmia. En l’últim trimestre s’han signat un total de 18 nous contractes, dos més que els registrats en l’anterior trimestre analitzat. En el total de l’any el nombre d’operacions arriba als 72 registres, la qual cosa situa l’any 2020 com l’any més dinàmic de la sèrie històrica.La grandària mitjana de les operacions descendeix fins als 5.979 metres quadrats a l’últim trimestre, sent de 6.065 metres quadrats el 2020, cosa que representa un descens del 40% respecte a la grandària mitjana de les demandes registrades el 2019, fet que explica el descens de la contractació registrat el 2020. L’operació més destacada del trimestre ha estat la firma d’una plataforma d’Amazon a Montcada amb una superfície aproximada de 21.000 metres quadrats.L’informe assenyala que no hi ha hagut grans variacions en la renda mitjana de Catalunya, que se situa en els 5 euros al metre quadrat per mes. Si s’analitza les operacions realitzades en el quart trimestre de 2020, es veu com la renda mitjana de l’arc local se situa en 6,2 al metre quadrat per mes, arribant a nivells màxims de set euros en quatre operacions registrades en ubicacions com el Parc Logístic de la Zona Franca, Prat de Llobregat o Montcada i Reixac.A més, l’estudi detalla que la taxa de disponibilitat s’ha incrementat lleugerament en els últims mesos de l’any, que, tot i això, manté en nivells molt reduïts, situant-se a data 1 de gener de 2021 a 3,3% sobre un parc total que supera els 6,8 milions de metres quadrats.Gran part de la superfície disponible es concentra en la zona més allunyada de la ciutat de Barcelona, on la taxa de disponibilitat se situa en 8,6%. En canvi, més a prop de la capital catalana, l’ocupació actual s’aproxima al 99%. No obstant això, la consultora preveu que en els pròxims mesos podria incrementar lleugerament a causa del moviment d’usuaris dins de la mateixa zona. L’elevat nombre d’operacions registrades en l’arc regional durant tot l’any, manté la taxa de disponibilitat d’aquesta zona en nivells molt reduïts, en 2,6%.Tenint en compte la resiliència del sector de la logística a la pandèmia, reflectit en una activitat molt dinàmica per part de la demanda, l’activitat promotora continua el seu curs i promotors i fons d’inversió segueixen desenvolupant productes. Està previst que s’incorporin al mercat 708.208 metres quadrats durant l’any 2021 i 2022, estant pre-llogats actualment el 17%.