Dijous, 24 de juny de 2021 - Edició 1064
La República

Creen el catàleg més complet d’inundacions al vessant mediterrani peninsular al llarg de mil anys

ACN Barcelona.-El projecte europeu Mediflood, coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha creat el primer arxiu que recopila, identifica i analitza 14.500 casos d’inundació pluvial i fluvial a […]

Avatar
Agències 16/09/2019

ACN Barcelona.-El projecte europeu Mediflood, coordinat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), ha creat el primer arxiu que recopila, identifica i analitza 14.500 casos d’inundació pluvial i fluvial a la conca mediterrània espanyola en un període de gairebé mil anys. La informació aportada per aquest catàleg permetrà augmentar la capacitat de previsió d’episodis meteorològics extrems per tal de dissenyar les accions d’adaptació i resposta més eficaces. Les darreres pluges torrencials a la Comunitat Valenciana, Múrcia i Andalusia són habituals en aquesta època de l’any, segons demostren els registres històrics. Les projeccions dels models tenint en compte l’escalfament global indiquen una creixent irregularitat pluviomètrica, amb més sequeres però també més episodis de tempestes torrencials.

Aquest projecte ha comptat amb la participació d’altres centres, com ara la Universitat de Barcelona, la de Lleida, la de Múrcia, Alacant i també el Servei Meteorològic de Catalunya. S’han classificat 14.500 casos entre el 3 de novembre del 1035 fins al 31 de juliol del 2019. La base de dades creada mostra que el vessant mediterrani de la península ha patit inundacions de diversa intensitat.Les pluges dels últims dies a València, Múrcia i Andalusia han estat elevades, però estan lluny de l’episodi de 1987, també al País Valencià. Tot i ser greus, aquestes inundacions són de la mateixa magnitud o més petita que alguns episodis registrats al novembre del 1617 a gairebé tota la vessant Mediterrània, l’octubre del 1787 a la conca de l’Ebre o al maig del 1853 als rius Cinca, Segre i curs baix de l’Ebre.El projecte ha analitzat quina ha estat l’adaptació de la població a aquesta climatologia. El canvi principal es dona en la forma en què s’ha ocupat el territori i en el conseqüent impacte, unes transformacions que al llarg de les darreres dècades han influït negativament en el comportament dels sistemes fluvials. S’ha detectat per exemple, un increment substancial de les inundacions pluvials, o in situ, sovint vinculades a problemes de drenatge, i que ocasionen perjudicis i danys en zones que no havien estat anteriorment inundades.