Diumenge, 19 de setembre de 2021 - Edició 1151
La República

Crear paisatges menys inflamables reduiria a la meitat l’àrea que es cremarà els pròxims 30 anys

ACN Barcelona.-Un nou estudi demostra que si s’actua sobre el paisatge promovent pràctiques agrícoles, es pot arribar a reduir fins a un 50% l’àrea afectada per grans incendis forestals prevista […]

Avatar
Agències 28/08/2020

ACN Barcelona.-Un nou estudi demostra que si s’actua sobre el paisatge promovent pràctiques agrícoles, es pot arribar a reduir fins a un 50% l’àrea afectada per grans incendis forestals prevista per al període entre 2030 i 2050. L’article publicat a la revista ‘Ecosystem Services’ i on ha participat el Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) al Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF ) conclou que cal gestionar el risc d’incendis tenint en compte les característiques de la vegetació, aplicar mesures concretes per crear paisatges menys inflamables, amb espècies que cremin més lent, amb menys densitat de vegetació, més heterogenis i, en definitiva, més resistents al foc.

“Les matemàtiques estan preparades perquè puguem comprovar des d’un ordinador com crear un territori menys atractiu per les flames, que no cremi de manera incontrolable”, segons l’investigador Lluís Brotons.El canvi climàtic, amb altes temperatures i sequera extrema, i el bosc homogeni i jove que ha crescut a causa de l’abandonament de pràctiques agrícoles ancestrals són dos ingredients bàsics dels incendis de sisena generació segons l’investigador Adrián Regos.Els resultats de l’estudi mostren com una aplicació eficaç de les polítiques agrícoles reduiria el perill d’incendis i, al mateix temps, garantiria la conservació de la biodiversitat, estabilitzant la disponibilitat d’hàbitats per a espècies protegides o amenaçades al llarg de les pròximes tres dècades. Així mateix, la creació d’aquests paisatges menys combustibles augmentaria el segrest de carboni. En el cas d’estudi, per exemple, la gestió activa del territori va provocar un augment de prop de 3.5 teragrams de carboni (TGC) entre 2020 i 2050. Aquest estudi ha estat desenvolupat gràcies a Firesmart, un projecte d’investigació que cerca solucions sostenibles que maximitzin els beneficis entre la prevenció d’incendis i els serveis dels ecosistemes. Hi participen diversos instituts i centres de recerca de Portugal i Espanya (CIBIO / InBio, Prometheus, CREAF, CTFC, Universitat de York, Universitat de Santiago de Compostel·la, CITAB, CIMO i CSIC).