Dimarts, 15 de juny de 2021 - Edició 1054
La República

Costes instal·larà boies a la zona de Cap Roig per evitar festes en vaixells

ACN Palafrugell.-El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ha anunciat un acord amb l’Ajuntament de Palafrugell i Mont-ras (Baix Empordà) per col·locar boies ecològiques de fondeig a les […]

Avatar
Agències 13/08/2019

ACN Palafrugell.-El subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, ha anunciat un acord amb l’Ajuntament de Palafrugell i Mont-ras (Baix Empordà) per col·locar boies ecològiques de fondeig a les cales de’n Massoni i de la Banyera de la Russa, a la zona de Cap Roig. Amb aquesta mesura es vol evitar que es repeteixin les aglomeracions d’embarcacions per organitzar festes, tal com ha denunciat la plataforma Salvem el Golfet. Segons l’entitat, aquest dissabte s’hi van reunir una quarantena de barques, tot i que aquesta no és la primera vegada que passa. El subdelegat ha avançat que amb la instal·lació de les boies es permetrà que la Guàrdia Civil pugui actuar en cas de repetir-se un cas similar.

La mesura arriba després que els espais de la cala Massoni i la Banyera Russa de Palafrugell (Baix Empordà) es convertissin aquest dissabte en l’escenari d’una festa il·legal improvisada amb més de 40 embarcacions. L’entitat Salvem el Golfet ha denunciat aquesta situació i ha afirmat que no és la primera vegada que s’ha produït un fet d’aquestes característiques. De fet, fa aproximadament un mes va passar una situació similar que una usuària de Twitter ja va denunciar a les xarxes socials.En el cas d’aquest dissabte, Salvem el Golfet ha denunciat que la convocatòria es va fer a través d’un compte d’Instagram. En ell s’animava a la gent a venir a partir de la una del migdia i portar alcohol per gaudir de la festa. A més, es recomanava a les barques que portessin “caps, defenses i àncores” (material de navegació per amarrar-se entre vaixells). Segons l’entitat, això demostra “un nul respecte per l’entorn i el fons marí”.Aquesta zona es troba dins del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de Cap Roig. Per aquest mateix motiu, l’entitat ecologista ha demanat a l’Ajuntament de Palafrugell i Mont-ras que acabin amb aquesta situació. Concretament proposen que s’instal·lin boies ecològiques i es prohibeixi el fondeig de les embarcacions. També han sol·licitat que es posin boies per delimitar l’entrada a aquestes zones protegides i que s’augmenti la vigilància marítima per impedir aquestes concentracions de barques.Precisament l’entitat ja havia presentat dues instàncies amb les mateixes demandes l’any passat. Només l’Ajuntament de Palafrugell va respondre a les peticions, avançant que s’inclourien en el Pla d’Usos del litoral de 2019. Tot i així, l’Ajuntament els va avançar que aquest pla encara no s’ha desenvolupat i per això no s’han instal·lat les boies.Ara, finalment es resoldrà la situació després del compromís del subdelegat del govern espanyol a Girona, Albert Bramon, amb els ajuntaments de Palafrugell i Mont-ras. Bramon ha destacat que amb la col·locació d’aquesta línia de boies es permetrà actuar a la Guàrdia Civil en cas que es repeteixin les aglomeracions de les embarcacions.Les boies de fondeig permeten als vaixells amarrar-se tan sols en els punts que hi ha instal·lats, però en cap cas els embarcacions es poden unir entre elles. A més, la col·locació d’aquestes boies també impedeix a les embarcacions que fondegin tirant l’àncora i tan sols ho poden fer lligant-se als punts habilitats.