Dissabte, 23 d'octubre de 2021 - Edició 1185
La República

Cop a una màfia internacional que blanquejava diners de ciberatacs i estafes informàtiques

ACN Barcelona.-La policia ha desarticulat una màfia internacional dedicada a blanquejar diners de ciberatacs i estafes informàtiques. Els Mossos d’Esquadra, que han col·laborat amb Policia Nacional i FBI en una […]

Avatar
Agències 15/10/2020

ACN Barcelona.-La policia ha desarticulat una màfia internacional dedicada a blanquejar diners de ciberatacs i estafes informàtiques. Els Mossos d’Esquadra, que han col·laborat amb Policia Nacional i FBI en una operació coordinada per Europol, afirmen que l’actuació “no té precedents” en aquest àmbit degut a l’envergadura. En concret, s’han practicat 40 registres domiciliaris a Letònia, Bulgària, el Regne Unit, Itàlia i Espanya, i s’han detingut 19 persones als Estats Units, Portugal, el Regne Unit i Espanya. D’aquestes, 4 han estat detingudes a Barcelona, on també s’han fet 2 dels 40 escorcolls. Els Mossos expliquen que l’entramat d’Espanya feia servir 106 comptes bancaris on s’ingressaven diners d’Alemanya, Itàlia o els Estats Units.

Segons indica la policia, els detinguts operaven arreu del món, especialment a Europa i Amèrica, i oferien els seus serveis a grups criminals informàtics. A través de l’entramat de comptes bancaris, oberts amb passaports falsos, pretenien blanquejar 825.000 euros, asseguren els Mossos.A Espanya, la investigació policial comença el març del 2019. Mossos i Policia Nacional detecten una xarxa criminal internacional altament estructurada que a través de comptes bancaris controlats per ‘mules’ emmascarava l’origen il·lícit dels diners que s’hi ingressaven. La xarxa també avalava la integració dels beneficis del delicte als circuits financers legals.Els dos cossos de seguretat van tenir coneixement aleshores que la màfia també era investigada per altres policies d’arreu del món, entre elles l’FBI, i que part de la xarxa s’havia establert a Barcelona. Aquest grup l’integraven principalment persones originàries de Letònia que arribaven a Catalunya amb l’encàrrec d’obrir els comptes bancaris on després s’ingressarien els diners.A partir d’aquí es va identificar 27 persones que actuaven com a ‘mules bancàries’, que vam comptar amb la col·laboració d’una gestoria de prop de Barcelona per obrir els comptes. Des de la capital catalana es feien transferències a comptes d’altres països, segons la policia per “emmascarar” l’origen il·lícit dels diners i dificultar-ne el rastre.Aquesta branca de la investigació va culminar l’octubre del 2019 amb la detenció de quatre membres de l’organització a Barcelona. També es va escorcollar la gestoria i el domicili on vivia una part de la banda.Els dos escorcolls van permetre recuperar documentació relacionada amb l’obertura dels comptes bancaris a Barcelona i les transferències internacionals presumptament fraudulentes, així com material informàtic probablement utilitzat pels membres de l’organització criminal.