Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

Convoquen una manifestació unitària contra el racisme i l’ultradreta el 18 de març a Barcelona

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Desenes d’entitats han convocat per al proper 18 de març a Barcelona una manifestació contra el racisme. La mobilització també es farà en altres ciutats del món en el marc de la jornada de l’ONU contra el racisme i pretén lluitar contra els discursos d’odi. A la capital catalana s’iniciarà davant de la delegació de la Unió Europea, al Passeig de Gràcia. La mobilització s’ha anomenat ‘Marxa de la Solidaritat’ i porta com a lema ‘Prou racisme. Aturem l’extrema dreta’. Entre les entitats convocants destaquen sindicats com UGT o CCOO, partits com ERC o CUP, ateneus populars, associacions veïnals, Stop Mare Mortum, Tanquem els CIE o la Unitat Contra el Feixisme i el Racisme (UCFR).

Aquesta mobilització global, l’any passat hi van participar unes 60 ciutats d’arreu del món, coincideix amb el dia contra la discriminació racial de l’ONU i la jornada internacional de protestes convocada per “un món contra el racisme i el feixisme”, #WorldAgainstRacism.

Publicitat

Per a les entitats convocants, el racisme no és un problema només actual sinó que ve d’una llarga història arrelada al país. Per això, un dels objectius és mostrar solidaritat i unitat davant dels discursos d’odi contra el racisme.

“Existeix un perill que els partits polítics que viuen de l’odi entrin als consistoris de moltes viles i ciutats, ja que és any d’eleccions”, afirma Daniela Gil, membre de LaFede. “Davant dels problemes del món, si deixem que ens divideixin estem perduts”, diu David Kavala, portaveu de la UCFR, que proclama que la solidaritat és “essencial” per lluitar contra el racisme: “la unitat és la força”. Per la seva banda, Cielo Freire, de Regularización Ya, diu que quan els governs estatals volen, es fan regularitzacions d’immigrants, com ha passat amb els ucraïnesos arran de la guerra.

En el manifest, les entitats diuen que “avui, davant els greus problemes del món, com el caos climàtic, la crisi econòmica, les guerres o les pandèmies, no hi ha solució real i justa que no passi per la solidaritat”. “Però just ara, molts estats busquen trencar la solidaritat amb l’odi i les opressions, ataquen els drets de les dones, de les persones LGTBI, de les minories nacionals i ètniques, i, sobretot, impulsen el racisme”, afirmen. “En lloc de reconèixer les causes reals de les crisis, intenten culpar les persones migrades i refugiades, aixequen barreres cada cop més altes a les fronteres, mentre dins d’Europa ataquen els drets humans, fins i tot el dret a viure, de les persones racialitzades” afegeixen.

Per això, s’oposen a “la fortalesa Europa, que ha comportat la mort de milers de persones que busquen refugi”, a les devolucions en calent, que incompleixen el dret internacional, a les massacres com les del Tarajal o Melilla, i a les deportacions. “Aquest clima ajuda l’extrema dreta a créixer, i aquesta al seu torn amenaça amb intensificar encara més les polítiques d’odi i de mort”, que “són la punta de llança dels assalts contra els drets de les dones o de les persones LGTBI”.

“A l’Estat espanyol, aquesta extrema dreta pren la forma de Vox, partit amic de Trump, Bolsonaro o Le Pen. És especialment preocupant que la pujada de Vox hagi fet aflorar les actituds ultres que existeixen en diversos sectors de l’estat profund, mentre que a Catalunya han sorgit diversos petits grups “identitaris” que es reivindiquen com a “catalanistes””, asseguren. Per això, rebutgen “tota l’extrema dreta racista, sigui quina sigui la bandera que agiti”.

“Sortim per rebutjar el “divideix i venceràs”, que cerca trencar la nostra solidaritat davant els problemes de treball, habitatge o serveis socials. Sortim per combatre el racisme en totes les seves formes: islamofòbia, antisemitisme, antigitanisme, negrefòbia, sinofòbia”, conclouen.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió