Dimarts, 27 de setembre de 2022 - Edició 1524
La República

Consolidaran les restes arqueològiques del castell a Sant Vicenç de Castellet amb un cost de 157.000 euros

ACN Sant Vicenç de Castellet.-La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet el projecte de consolidació de les restes arqueològiques del castell de Castellet. Els […]

Agències 23/06/2021

ACN Sant Vicenç de Castellet.-La Diputació de Barcelona ha lliurat a l’Ajuntament de Sant Vicenç de Castellet el projecte de consolidació de les restes arqueològiques del castell de Castellet. Els treballs d’intervenció culminaran les actuacions executades en fases anteriors per fer visitable el conjunt monumental com a “obra única”. Amb la museïtzació d’aquest espai, es recuperarà el símbol d’identitat del municipi. Els treballs costaran 157.000 euros i es faran en l’àmbit de les excavacions des de la façana nord de l’ermita fins al final del turó. En aquest punt han aparegut un conjunt de dependències del castell medieval i a l’extrem de tramuntana s’ha documentat la torre original del castell dels segles IX o X. És de planta trapezoidal per adaptar-se als cingles.

El projecte, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local, preveu una inversió de 157.000 euros en l’àmbit de les excavacions que van des de la façana nord de l’ermita fins al final del turó.Adossada a la torre que s’ha pogut documentar ha aparegut també una gran sala rectangular amb arcs diafragmàtics, flanquejada a ponent per quatre estances, on encara s’hi conserva part del paviment original. Algunes estructures estan en situació d’”inestabilitat” i és urgent poder-hi intervenir amb la finalitat de garantir el seu manteniment i conservació. Segons detalla la Diputació de Barcelona, cal prendre mesures per evitar que les restes descobertes es malmetin com a conseqüència dels fenòmens meteorològics o del vandalisme.El conjunt monumental de Castellet, documentat al 1001 i catalogat com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) està format per l’ermita, la casa de l’ermità, la torre quadrada meridional i les restes de l’antic castell que coronen el cim d’un turó margós i de forma allargada, que es troba sobre la població de Sant Vicenç de Castellet, a l’altra banda de la carretera i a la riba dreta del riu Llobregat.Durant els mesos de desembre de 2018 i març de 2019, es va realitzar una recerca arqueològica a la part nord del conjunt monumental de Castellet, on es situava l’antic castell de Castellet. Aquests treballs estaven recollits a la Fase 4 del Pla Director del Conjunt monumental de Castellet, document dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local de la Diputació de Barcelona al 2016, del qual ja s’han portat a terme les fases anteriors.