Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Consell de Treball, Econòmic i Social insta el Govern a equiparar la despesa per càpita en cultura a la mitjana de la UE

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha presentat un informe que recomana equiparar la despesa per càpita en cultura a Catalunya a la mitjana dels països de la Unió Europea (UE). Sota el títol ‘El sector cultural a Catalunya’, el document aposta per revertir de forma “ràpida” i “contundent” la reducció de la despesa pública durant la pandèmia. L’òrgan consultiu del Govern recomana que el sector públic afavoreixi la negociació col·lectiva dels treballadors de la cultura en ser un sector “atomitzat” i amb “dificultats” per concretar convenis col·lectius en subsectors com la dansa o el doblatge. El 2021, les persones ocupades al sector cultural eren unes 190.000 persones i representaven el 5,5% de la població ocupada del país.

Pel que fa al global de l’Estat, aquestes persones ocupades representen el 23,2% d’Espanya, segons l’EPA.  Segons l’informe, un 30% dels empleats són autònoms. La majoria dels treballadors són homes amb un 60% dels casos i un 40% de dones.

Publicitat

L’informe del Consell de Treball, Econòmic i Social de Catalunya ha presentat una cinquantena de recomanacions entre les que, a banda de la despesa per càpita i la implicació del sector públic en la creació responsable d’ocupació de qualitat, es parla de substituir, en determinats casos, la política de subvencions a la producció cultural per convenis o contractes-programa “ben dotats”. També s’aposta per oferir major formació per a l’ocupació amb focus en la digitalització i incrementar les ajudes al consum cultural.

Així, entre els reptes dels professionals de la cultura han parlat de reduir la temporalitat i irregularitat ocupacional, reduir els obstacles a la mobilitat transfronterera, solucionar que la regulació no ofereixi una resposta completa a la singularitat del sector i la necessitat d’ reciclatge professional.

<strong>Principalment contractació temporal</strong>

Durant la roda de premsa de presentació de l’informe, han explicat que el sector cultural destaca per tenir un percentatge “baix” de contractes indefinits a l’estadística de la contractació (8,3% l’any 2019 davant del 13,7% de la resta d’ocupacions). A aquest fet, cal afegir que la durada dels contractes temporals és clarament més curta al sector cultural (49,8 dies respecte als 62,4 dies de la resta).

L’informe concreta que aquesta situació de contractació inestable es produeix per la “naturalesa temporal de l’activitat, especialment al teatre, la música, en general les arts en viu on els espectacles duren mentre tinguin acceptació del públic, i això dificulta poder contractar plantilles fixes”.

<strong>La despesa en cultura de les llars cau un 38%</strong>

El valor econòmic generat a Catalunya el 2019 per les activitats culturals abans de la pandèmia se situa en el 2,2% de l’economia catalana. En el conjunt d’Espanya representen un pes similar amb un 2,3% de tota l’economia.

Segons el document, entre el 2008 i el 2019 s’han produït dificultats econòmiques “per reducció de la inversió pública i la reducció de la despesa de les llars en cultura i accelerades amb la pandèmia”. La reducció de la despesa de les llars ha baixat més d’un 38% en els darrers 10 anys, segons han indicat.

En concret, la renda disponible ajustada per càpita de les llars entre 2008 i 2019, el consum per càpita en cultura de les llars s’ha reduït el 37,8%, provocant que el pes de la despesa en cultura per part de les famílies hagi passat del 3,3% al 2,1% del pressupost total que destinen al consum.

Segons han explicat, la despesa en consum es concentra majoritàriament en ‘suports, equips i accessoris audiovisuals i de tractament de la informació’ i en ‘Equips i serveis de telefonia mòbil i d’internet’. Aquests aspectes han passat d’ocupar el 50% de la despesa cultural el 2016 al 60% el 2019. La reducció de la despesa en consum cultural es concentra en els espectacles, en llibres i publicacions periòdiques.

<strong>La despesa pública va caure des de 2008</strong>

Finalment, pel que fa a la despesa pública, va caure per la crisi financera de 2008. La despesa cultural en els pressupostos de la Generalitat i de les Entitats Locals era del 4,9% el 2008 i d’un 2,8% el 2013. De 2014 a 2019 es manté amb prop del 3,3%.

En canvi, segons l’òrgan consultiu, en el conjunt de la UE la despesa pública en cultura per habitant ha crescut (entre 2001-2019) el 7,6%, si bé en les economies de l’UE27-Sud s’ha reduït el 17,8%. “Com a resultat d’aquesta evolució, Espanya  manté, en termes mitjans dels anys 2014-2019, un nivell de despesa pública per habitant en cultura el 19,4% per sota de la mitjana dels països del UE27”, han assenyalat.

<strong>Tributació més adaptada</strong>

Per acabar, han parlat de l’adaptació de la fiscalitat i han apostat perquè la tributació de l’IRPF estigui més adaptada a la intermitència dels ingressos, es faci un canvi de criteri en l’IVA i evitar l’ingrés de quotes d’IVA que no s’han cobrat i millorar l’encaix dels epígrafs de l’Impost d’Activitats Econòmiques.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió