Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1105
La República

CONPYMES i Unides Podem exigeixen que les empreses de l’Ibex no puguin rebre fons europeus fins que paguin a les pimes

ACN Madrid.-La Confederació Nacional de Pimes (CONPYMES) i Unides Podem – En Comú Podem – Galícia en Comú proposaran al govern espanyol introduir una esmena en el Reial Decret Llei […]

Avatar
Agències 07/07/2021

ACN Madrid.-La Confederació Nacional de Pimes (CONPYMES) i Unides Podem – En Comú Podem – Galícia en Comú proposaran al govern espanyol introduir una esmena en el Reial Decret Llei 36/2020 de gestió dels fons europeus per impedir que cap empresa que presenti impagaments als proveïdors per sobre dels seixanta dies legals pugui rebre aquests ajuts. CONPYMES i Unides Podem també començaran contactes amb la resta de grups parlamentaris perquè donin suport a la proposta. La patronal ha assegurat que les grans empreses exerceixen habitualment la seva “posició dominant” per aconseguir “tractes abusius” amb les pimes i els autònoms, tant en la fixació de preus com en els terminis de pagament.

La llei estableix un màxim de 60 dies per pagar les factures. Tot i això, les empreses de l’IBEX paguen a una mitjana de 169 dies, gairebé mig any. De fet, segons les dades que aquestes companyies proporcionen a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), aquestes deurien als seus proveïdors més de 60.000 milions d’euros. “No és de rebut que es recompensi a grans empreses endeutades mentre que moltes pimes i treballadors per compte propi no poden afrontar la burocràcia ni compten amb l’estructura per accedir als fons europeus i segueixen esperant que els seus grans morosos els paguin”, ha sentenciat la vicepresidenta segon de CONPYMES, María José Landaburu. CONPYMES ha denunciat l’impagament com una “pràctica abusiva de finançament forçós a tipus d’interès zero i una injustícia”, així com una “greu ineficiència” per a l’economia espanyola. Segons la patronal, la “retenció” de 60.000 milions d’euros per part de les grans empreses redueix la generació d’ocupació, la demanda agregada i la vitalitat del sistema econòmic.”Aquesta proposta no només es repara una incomprensible injustícia amb el teixit de pimes i autònoms. A més, pensem que aquest requisit pot servir com al·licient perquè les grans empreses paguin el que deuen al nostre teixit petit i mitjà i això suposi un importantíssim impuls a la recuperació econòmica i l’ocupació”, ha destacat el portaveu d’Unides Podem, Pablo Echenique. A Espanya, més del 99% de les empreses són pimes i autònoms i aquestes representen el 70% de l’ocupació i més del 60% del PIB.