Dissabte, 16 d'octubre de 2021 - Edició 1178
La República

Concentració a Barcelona per exigir que no es faci “negoci amb la sanitat”

ACN Barcelona .-Un centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte al migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir que no es faci “negoci amb la sanitat”. Els […]

Avatar
Agències 17/10/2020

ACN Barcelona .-Un centenar de persones s’han concentrat aquest dissabte al migdia a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir que no es faci “negoci amb la sanitat”. Els manifestants veuen les privatitzacions com una autèntica “pandèmia” i volen que es deroguin les lleis que les permeten. La concentració ha estat convocada per una dotzena de col·lectius i moviments socials com Marea Blanca, Marea Pensionista o Resistència Clínic i també s’ha fet a diverses ciutats de l’Estat de la mà de la Coordinadora Antiprivatització de la Sanitat (CAS). Els assistents duien pancartes on es podia llegir lemes com “les nostres vides valen més que les butxaques dels qui mercadegen amb la nostra salut”, “la salut el millor tresor” o “la salut no ha de ser negoci”.

Els concentrats han tingut un record per aquelles persones que van morir durant la pandèmia amb dues cadires de rodes buides on es podia llegir “aquí s’asseia una dona gran, va morir sola a la residència” i han corejat en diverses ocasions “retallar en sanitat és assassinar”.Entre altres coses, els manifestants han exigit la derogació de les lleis que propicien l’entrada d’empreses privades al sistema sanitari públic, han reclamat més inversió i han denunciat l’increment de contractes a les mútues privades.En declaracions als mitjans, Anna Martín, membre de Resistència Clínic i de Jo sí sanitat universal, ha considerat que les administracions han posat “l’economia i els diners per davant de les persones”. Davant d’això ha defensat que “és urgent derogar totes les lleis que permeten tant la privatització com la mercantilització de la salut”. “Són legislacions que permeten les externalitzacions i que permeten les gestions privades”, ha criticat. “Creiem que la situació de brutal col·lapse que hi ha hagut a la primera onada i que hi haurà en la segona onada és la conseqüència directa d’anys i anys de retallades, de tancament de serveis, d’infradotació de plantilles, de detriment i destrossa de la sanitat pública en favor de privatitzar-la i mercantilitzar-la”, ha denunciat Martín.A més, també ha dit que “cal posar en qüestió el model residencial perquè és un model d’amuntegament de les persones grans, d’aparcament”. “És un model que s’ha vist durant la pandèmia que ha estat clarament genocida”, ha conclòs.”Des de les institucions públiques les accions han estat clarament insuficients: no s’han contractat pràcticament rastrejadors, no s’han dotat les plantilles com s’havien de dotar, no s’ha garantit l’atenció universal a totes les persones”, ha reflexionat en veu alta.