Dissabte, 24 de juliol de 2021 - Edició 1094
La República

Competència sanciona els principals fabricants de tabac i la distribuïdora Logista per eliminar els rivals

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha sancionat aquest divendres les principals empreses de tabac i la distribuïdora Logista per una infracció greu en l’intercanvi d’informació […]

Avatar
Agències 12/04/2019

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha sancionat aquest divendres les principals empreses de tabac i la distribuïdora Logista per una infracció greu en l’intercanvi d’informació que els ha permès eliminar els rivals. Segons la CNMC, la distribuïdora, amb el consentiment dels fabricants, facilitava dades de la venda dels competidors. La sanció, a més de Logista, afecta Philip Morris Spain, Altadis, JT International Iberia i Logista, i puja fins als 57,71 milions d’euros. La informació que es facilitava permetia als fabricants de tabac conèixer en temps real i total precisió el patró de comportament de tots els consumidors del mercat, la demanda a cada demarcació per cada una de les marques i categories davant de canvis de preus, i també com reaccionaven als nous productes.

El mercat del tabac té liberalitzada la importació i distribució majorista, però els minoristes que venen tenen un règim de monopoli de l’Estat a través dels 13.000 estancs. El 80% del preu de les cigarretes són impostos. La CNMC indica que la distribuïdora Logista oferia als fabricants informació diària i gratuïta sobre les vendes dels estancs, amb dades desglossades per marques i tots els fabricants als que distribueix, a més de dades per províncies. Aquesta informació permetia als fabricants saber com anaven les seves marques però també les de la competència. “L’efecte ha estat eliminar la competència”, ha assegurat la CNMC. Des del 2008, de fet, la quota de mercat de les principals empreses –Philip Morris, Altadis, JT International Iberia i British American Tobacco- és del 95% i s’ha mantingut totalment estable. Per això, la CNMC considera acreditada la infracció “única i continuada molt greu”, i imposa la sanció.