Dissabte, 31 de juliol de 2021 - Edició 1101
La República

Competència proposa reduir entre un 7 i un 21,8% la retribució de les activitats regulades d’elèctriques i gasistes

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha proposat reduir entre un 7 i un 21,8% la retribució de les activitats regulades del sector elèctric i […]

Avatar
Agències 05/07/2019

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional dels Mercats i de la Competència (CNMC) ha proposat reduir entre un 7 i un 21,8% la retribució de les activitats regulades del sector elèctric i gasístic, és a dir, del transport i distribució d’energia. Així doncs, la retribució inicial per a la distribució d’electricitat quedaria fixada en 5.455 milions d’euros l’any (-7%) i la distribució de gas en 1.420 MEUR (-17,8%). Pel que fa al transport, en el cas de l’electricitat seria de 1.656 MEUR (-8,2%) i del gas 1.186 MEUR (-21,8%). Els canvis tindrien efecte entre el 2020 i el 2025 en el sector elèctric i entre el 2021 i el 2026 en el del gas. El canvi es deu al canvi en la metodologia de càlcul de la taxa de retribució financera basada en la utilitzada pels reguladors europeus, la WACC.

“Es tracta d’una metodologia consistent, reproduïble i amplament utilitzada entre els reguladors europeus per al càlcul de la taxa de retribució de les activitats regulades del sector elèctric i gasista”, afirma la CNMC en un comunicat d’aquest divendres. Segons el regulador, la nova metodologia “minimitza la incertesa reguladora” i “contribueix a generar un entorn més estable i afavoridor de la inversió”. Les companyies afectades tenen fins al 9 d’agost d’aquest any per presentar observacions i no s’aprovarà definitivament fins que la CNMC resolgui les al·legacions que puguin presentar-se. Crítiques dels sectors gasista i elèctricLa patronal del sector gasista Sedigas ha criticat la proposta en un comunicat i ha considerat que “desincentiva el sector en el seu objectiu d’impulsar la transició ecològica a la qual Espanya s’ha compromès”. “Aquests càlculs posen en risc la consecució dels objectius del Pla Nacional d’Energia i Clima (PNIEC)”, ha dit la secretaria general de Sedigas, Marta Margarit. L’associació de gasistes ha remarcat que el gas és “imprescindible” per assolir la transició ecòlogica.Pel que fa a la patronal de les elèctriques Aelec, ha apuntat que la baixada en la retribució és “significativa” i “no concorda amb la contribució que les xarxes de distribució elèctrica han de fer per al compliment dels objectius del PNIEC”. L’associació ha argumentat que per dur a terme les inversions necessàries per assolir la transició ecològica no es pot reduir el nivell retributiu actual i ha exigit que sigui “adequada”.