Diumenge, 13 de juny de 2021 - Edició 1053
La República

Competència aprova que Adif rebaixi els cànons per incentivar el trànsit ferroviari

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha donat suport a la mesura proposada per Adif i Adif Alta Velocitat de rebaixar els cànons a les companyies […]

Avatar
Agències 29/09/2020

ACN Barcelona.-La Comissió Nacional del Mercat i la Competència (CNMC) ha donat suport a la mesura proposada per Adif i Adif Alta Velocitat de rebaixar els cànons a les companyies operadores amb l’objectiu d’incentivar el trànsit ferroviari. En un comunicat, l’ens considera que tot i la incertesa per l’evolució de la pandèmia aquest mesura pot contribuir a aconseguir aquest objectiu. Adif i Adif Alta Velocitat també han proposat incrementar les bonificacions fins al 50% en el corredor Madrid-Barcelona-Frontera Francesa, que actualment és del 25%, i de Madrid-Andalusia, actualment del 35%. A la resta de línies d’alta velocitat es manté la bonificació vigent del 50%.

La crisi sanitària ha reduït l’activitat ferroviària en el conjunt de la xarxa en un 38,5% durant el segon trimestre del 2020 respecte al mateix període d’anys anteriors. El descens del trànsit dels servis comercials de viatgers de llarga distància ha sigut major, amb un descens del 72% fins al juny.Segons la CNMC, el pes dels cànons en les despeses dels serveis ferroviaris d’alta velocitat, les bonificacions proposades per Adif i Adif Velocitat reduiran el llindar d’ocupació mínim dels trens i que surtin rendibles un major nombre de circulacions. Per tant, l’increment de les bonificacions incentivarà Renfe a incrementar l’oferta ha que el risc derivat d’una demanda insuficient es redueix en comparació amb la situació actual.La setmana passada l’ens gestor d’infraestructures ferroviàries va proposar rebaixar la meitat als cànons i va explicar que la bonificació s’aplicaria sobre els tràfics que superin el denominat tràfic objectiu –el que els administradors preveuen que és possible materialitzar-. A tall d’exemple, per a un tren AVE de Renfe de 365 places que cobreix el trajecte entre Barcelona i Madrid passaria de pagar 9.011 euros a 4.764 euros.