Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1701
La República

Comertia diu que no obrir els comerços dels centres comercials aquest pont comportarà “conseqüències catastròfiques”

ACN Barcelona.-Comertia ha advertit que no obrir els comerços durant el pont de la Puríssima després que la Generalitat no hagi aprovat el pas al tram 2 de la desescalada […]

Agències 03/12/2020

ACN Barcelona.-Comertia ha advertit que no obrir els comerços durant el pont de la Puríssima després que la Generalitat no hagi aprovat el pas al tram 2 de la desescalada comportarà “conseqüències catastròfiques”. Passar a la següent fase suposava que els comerços que es troben dins aquests complexos poguessin obrir amb un 30% de l’aforament. L’entitat recorda que aquesta setmana és “crucial” per a la campanya de vendes de Nadal i per recuperar les que no s’han pogut fer en les darreres setmanes. Per tot això, ha reclamat a l’administració ajuts econòmics a fons perdut en la línia d’altes països per compensar l’absència d’ingressos i evitar el tancament de moltes empreses. Al novembre, les vendes dels comerços adherits a Comertia ja han caigut un 30,1%.

Aquest descens, a més, no té en compte l’alimentació bàsica, ja que aleshores la caiguda s’accentua fins al 34,6%. El confinament perimetral, amb les restriccions de mobilitat han suposat també una afectació de les vendes. En aquest mes de novembre, només una de cada quatre empreses ha tingut augment de vendes (24%), mentre que tres de cada quatre les ha disminuït (76%).Les davallades s’han registrat en tots els sectors durant el mes de novembre, excepte en el de l’alimentació bàsica . D’altres, com la restauració i l’oci i la cultura es mantenen per tercer mes consecutiu com els sectors amb descensos més intensos, amb un 61,7% i un 54,8%, respectivament, seguit de la moda (-40,3%), Alimentació no bàsica (-32,9%), Complements de la persona (-22,4%), Altres -automoció i serveis- (-11%) i Equipament de la Llar (-3,3%).Un dels adherits a Comertia, el cogerent de Casas Sabaters, Jordi Casas, ha criticat en declaracions a l’ACN que comerços com els de la seva cadena que es troben en centres comercials no puguin obrir les portes, ja que a les “pèrdues radicals” s’hi sumen les despeses com el lloguer del local (actualment en un 50%), llum, aigua, gas, assegurances i quotes de la Seguretat Social, entre d’altres. Casas considera que s’ha demostrat que les mesures que han permès obrir grans superfícies de diversos sectors com els de la moda i l’esport no han funcionat i reclama que ara es faci a la inversa i permetin obrir petites botigues que es troben en centres comercials. En els comerços que sí ha pogut obrir, Casas ha explicat que s’han aplicat controls d’aforament estrictes -tot i sortir-ne “molt perjudicats” amb l’objectiu de preservar la salut dels clients i treballadors-. Això va fer, per exemple, que no poguessin treure el màxim profit de jornades com el Black Friday.